Кламер БГ - Новини: Иво Инджов: ГЕРБ ще загуби влияние в местната власт, но голяма промяна няма да има

Иво Инджов: ГЕРБ ще загуби влияние в местната власт, но голяма промяна няма да има

България

|
Ср, 25 Окт 2023г. 08:15ч.
Иво Инджов: ГЕРБ ще загуби влияние в местната власт, но голяма промяна няма да има

Политологът доц. Иво Инджов, стопкадър Денят с Веселин Дремджиев

"Може да се прогнозира, че въпреки всичко в София ще спечели кандидатът на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), но коалицията по-скоро няма да успее да направи друг голям пробив в големите градове", коментира в интервю за Mediapool политологът и медиен експерт доц. Иво Инджов. Според него след местните избори управлението на редица големи общини ще се осъществява с много "сглобки", което няма да им се отрази добре: "Накрая може да се окаже, че по брой кметове ДПС ще е втора политическа сила след ГЕРБ. ГЕРБ със сигурност ще загуби позиции в местната власт, но по-малко от това, което можеше да се очаква при наличие на една мобилизирана опозиция", допълва политологът.

Кое е най-определящото до момента в кампанията за местния вот?

Няма истински сблъсък на идеи и емоции между основните конкуренти в тази кампания – ГЕРБ и ПП-ДБ. С наближаването на датата на изборите най-вече Бойко Борисов понатисна газта и започна да рита по кокалчетата своя коалиционен партньор. Липсва обаче истински съдържателен дебат между основните кандидати нито за София, нито за останалите големи градове. Вместо челен сблъсък между конкурентите, наблюдаваме вели епизодични атаки и пускане на димки. Причината е съществуването на "сглобката" на национално ниво. Кандидатите на ГЕРБ и ПП-ДБ не се атакуват остро, защото не искат да изгарят мостовете за сътрудничество в парламента, да не се разпадне предсрочно т.нар. некоалиция, а и за да се запазят шансовете за "сглобки" по места.

Съществува умора от управлението на ГЕРБ в почти цялата страна, има много дискредитирани кметове, има обективни предпоставки за смяна на местната власт, но те не се използват. Много по-различна щеше да е ситуацията, ако ПП-ДБ бяха останали в опозиция на едно управление, доминирано от ГЕРБ, каквато възможност имаше преди скандалите около Иван Гешев.

София е най-лесно да се даде за пример за случващото се. Не че няма дебати между Васил Терзиев и Антон Хекимян, но аз очаквах една много по-остра и мобилизираща кампания на ПП-ДБ и "Спаси София". Тя трябваше да изстреля техния кандидат като алтернатива не просто на Йорданка Фандъкова, а на модела "ГЕРБ" в София. Това е корупционен модел, има много общински структури и фирми, оплетени в мрежа, които изсмукват обществен ресурс. В началото на тази седмица Васил Терзиев най-сетне тропна по масата със сигнала до Европрокуратурата за нарушенията при ремонтите в София. Но една птичка пролет не прави

Друг пример за липса на сблъсък е Варна. Там има един кмет от ГЕРБ, който е компрометиран по множество линии: презастрояване, условия за туризъм, липса на перспективи за реализация на младите хора. На този фон имаме един безличен кандидат на ПП-ДБ, който изглежда, че няма шансове да вдигне протестна вълна срещу управлението на ГЕРБ във Варна, да вдъхне надежда на местните хора. На този фон основен опонент на кмета на ГЕРБ се очертава кандидатът на "Възраждане".

В моя роден град Пловдив Ивайло Старибратов също стои безлично. ПП-ДБ реши да не издигне Манол Пейков, който беше един много разпознаваем кандидат и сега проучванията дават предимство на кандидата на ГЕРБ, въпреки че тази политическа сила закопава града от дълго време.

Очаквате ли някъде да има пробив в местната власт, която е доминирана от ГЕРБ и ДПС?

Може да се прогнозира, че въпреки всичко в София ще спечели кандидатът на ПП-ДБ, но коалицията по-скоро няма да успее да направи друг голям пробив в големите градове. Ще бъдат много пъстри общински съвети, което означава, че управлението ще се осъществява с много договорки и "сглобки", което не е добре. Накрая може да се окаже, че по брой кметове ДПС ще е втора политическа сила след ГЕРБ.

ГЕРБ със сигурност ще загуби позиции в местната власт, но по-малко от това, което можеше да се очаква при наличие на една мобилизирана опозиция. Може да се каже, че ГЕРБ са писнали на хората, но при липса на разпознаваеми кандидати от опозицията, промяната няма да се случи на местните избори.

До каква степен местните феодали и икономическите зависимости ще са определящи за изхода от изборите?

До голяма степен, особено в по-малките общини. Възражда се модата на бизнес формациите. В едни има хора от едрия бизнес, в други има хора със смущава биография. Във Варна, например, собственикът на "Агрополихим" Филип Ромбаут открито оповести, че финансира участието във вота на движението "Алтернатива за гражданите", в което пак участват бизнесмени. Това е много рядък случай, в което някой открито признава, че дава пари за бизнес сдружение, за да влезе в местната власт. Той в никакъв случай не е местен феодал, но когато бизнес интересът е водещ, може да се окаже, че на общината ще се гледа като на корпорация, като на пазарен механизъм, а публичният интерес е нещо много по-различно.

Във Велико Търново има уж гражданско сдружение "Заедно можем всичко", която се явява с регистрацията на "Глас народен". Зад новата формация стои бизнесменът Димитър Манолов, който е брат на разстреляния преди време бизнесмен Петър Христов. Последният беше считан за чорбаджията на града, а биографията му беше свързвана упорито със СИК. Водач на листата е бившият ректор на Великотърновския университет, който сега е заместник-ректор, проф. Христо Бонджолов. Интересното е, че те не са издигнали кандидатура за кмет, ще се борят само за общински съветници. В листата са и председателят на Студентския съвет на ВТУ, ръководителят на спортната катедра в Педагогическия факултет, директорът на "Студентски общежития и столове"– клон Велико Търново. Последното място се "оглавява" от Димитър Манолов. Има и други бизнесмени, бивши кадри на МВР, спортисти и представители на други професии. Брандират се като гражданско сдружение, но зад това прозират бизнес интереси, според мен.

Нещо като партията на Великотърновския университет ли е това?

В никакъв случай. През миналата седмица стана ясно кой е силният човек в листата - Димитър Манолов, който сътвори огромен скандал в предизборното студио на БНТ с шестимата водещи кандидати за кметове на Велико Търново. Той нахлу в мястото, от което се излъчваше дебата, и успя да прекъсне излъчването. Много скандално поведение и много показателно какво ще се случва в общинския съвет, ако тази бизнес формация, чието лице е заместник-ректорът Бонджолов, излъчи представители в него.

На този фон имаше съобщение за голяма миграция на хора към определени адреси в обезлюдени райони. До каква степен купуването на гласове ще промени резултатите?

Нямам вътрешна информация за купуването на гласове. По отношение на миграцията на хора, тя винаги е съществувала. Моето впечатление е, че тя, както и купуването на гласове, бяха намалели по времето, когато Бойко Рашков беше вътрешен министър. Какво ще е сега, нямам идея. Най-вероятно купуването на гласове няма да е в такива драматични пропорции, както сме виждали на предишни избори. По-опасен и скрит е контролираният вот. Големи работодатели под една или друга форма притискат служители да гласуват за техните хора. В общините, които са дълго време доминирани от една политическа сила – ГЕРБ, ДПС и други, служителите в общинската администрация и общинските фирми, както и техните семейства обикновено гласуват за тази партия. На много места общината е един от най-големите работодатели.

Изглежда, че имаше сериозна загрявка преди местните избори и с протестите на част от миньорите?

Там със сигурност преследването на корпоративния интерес е по-силно, отколкото на обществения, дори да са искрени аргументите им, че трябва да продължи въгледобива. Много е вероятно в някои конкретни общини този тип избиратели да са определящи, но не мисля, че протестът на миньорите ще окаже сериозно въздействие в национален мащаб.

Очаквате ли някакви ефекти върху "сглобката" след местните избори?

Очаквам след тях в "сглобката" да нараства тежестта на ГЕРБ и на неофициалния им партньор ДПС. Резки движения обаче надали ще има преди ротацията в правителството, дори до евроизборите. При ротацията ГЕРБ ще си поиска своето. Най-вероятно в комплект с полагащия му се премиерски пост ще претендира да има и свои министри, възможно е да има сериозно намаляване на броя на министрите от ПП-ДБ. В същото време тази формация няма да има много добри позиции в местната власт, които да й служат като буфер при очертаващата се загуба на влияние в централната власт.

Очаква се "Възраждане" да влезе много по-силно в местната власт. Това може ли да накърни техния имидж на протестна партия?

Рано е да се каже каква би била взаимовръзката между двете неща. "Възраждане" ще влезе в местната власт, но много по-малко с кметове и повече в общинските съвети, където реално се упражнява властта. "Възраждане" има още поле за действие като протестна партия. Този потенциал може да я направи първа политическа сила на евроизборите, където е ниска избирателната активност и гласуват основно евроскептиците. Партията обаче надали може да направи фурор тогава, защото националистическият вот в България си има някакъв таван.

mediapool.bg