Кламер БГ - Новини: При избори сега 5 партии влизат в парламента

При избори сега 5 партии влизат в парламента

България

|
Ср, 25 Окт 2023г. 13:58ч.
При избори сега 5 партии влизат в парламента

Ако местните избори бяха днес, пет партий биха влезли в парламента. Сн. БГНЕС

Ако парламентарните избори бяха днес, 5 партии биха влезли в Народното събрание. ГЕРБ-СДС щеше да е първа политическа сила с около 6 процентни пункта преднина пред "Продължаваме промяната – Демократична България". За третото място щеше да има състезание между ДПС и "Възраждане". От парламентарно представените в момента политически сили под чертата би останала "Има такъв народ"

Това показва национално проучване на социологическата агенция "Маркет линкс", финансирано от бТВ. То е направено сред 1032-ма души в периода 26 септември – 8 октомври.

Според данните за партията на Бойко Борисов към днешна дата биха гласували – 23.6% от хората, които биха отишли до урните. Подкрепата за ПП-ДБ би била 17.5 на сто. ДПС и "Възраждане" са с близки резултати. БСП би привлякла около 8% от гласовете.

"Разликата между ГЕРБ и ПП-ДБ леко се увеличава, но остава в стабилни граници. "Левицата" остава под черта, ИТН също се колебае, поддържа ниво около 4%. При ДПС не очакваме и не наблюдаваме съществена динамика, както и при останалите политически сили. Всичко това обаче може да се промени след местния вот и да се случат размествания", обясни управителят на агенцията Добромир Живков.

Президентът остава с най-високо доверие

Лидерът с най-висока подкрепа от избирателите е президентът Румен Радев с 43%. Единствено при него одобрението надхвърля неодобрението. На второ и трето място по доверие са лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с 25 на сто и министър-председателят акад. Николай Денков с 24%. Недоверието към тях обаче е съответно 60 и 52 на сто.

Финансовият министър Асен Василев се ползва с доверието на 16% от избирателите, колкото е и одобрението за лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. И двамата имат високо неодобрение – съответно 64% и 62%.

Доверието към съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков е 15%, а недоверието – 70%.

Институцията с най-голяма доверие е правителството. 21% от гражданите вярват на кабинета "Денков-Габриел", докато 53% са на обратната позиция.

Народното събрание и прокуратурата са с еднакво доверие 15%, но недоверието в законодателния орган е 63%, а към прокуратурата е 58%.

mediapool.bg