Кламер БГ - Новини: Какво ще се случи в София след изборите (видео)

Какво ще се случи в София след изборите (видео)

България

|
Ср, 25 Окт 2023г. 09:10ч.
Какво ще се случи в София след изборите (видео)

Васил Терзиев и Антон Хекимян се смятат за двама от основните кандидати за кмет на София. Илюстрация: Cosmonavt

Който и да е следващият кмет на София, той ще трябва да се справя със сложното разпределение на силите в Столичния общински съвет. Кандидатите за общинари имат второстепенна роля по време на предизборната кампания, но водеща след изборите.

Липсата на подкрепа от общинския съвет може да осуети всяка добра идея на кмета и неговата администрация. В същото време общинските съветници, които играят ролята на депутатите на местно ниво, могат да задължат кмета да изпълнява решения, които той не одобрява, или противоречат на предизборните му обещания.

Към момента се очертава най-големите политически сили в бъдещия общински съвет да са ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България", които се явяват заедно със "Спаси София". Не се очаква обаче нито една от тях да има пълно мнозинство. А това означава търсене на коалиции и подкрепа един от друг или от по-малките групи в съвета. Дали за общо управление, или за овладяване на местния парламент.

Според социолози и политолози "сглобката" на национално ниво може да се повтори и в София. Вижте във видеото какви са към момента позициите по въпроса на основните играчи в предизборната кампания.

mediapool.bg