Кламер БГ - Новини: Заразените с коронавирус у нас вече са 846, починалите 41 (обновена)

Заразените с коронавирус у нас вече са 846, починалите 41 (обновена)

Коронавирус

|
Пет, 17 Апр 2020г. 17:50ч.
Заразените с коронавирус у нас вече са 846, починалите 41 (обновена)

През днешния ден са установени нови 21 случая на заразени с Covid-19 и така общият им брой вече е 846.

През деня има един смъртен случай на 74 годишна жена от Велико Търново и така общият брой на починалите вече е 41.

Няма нова област у нас, до която да е стигнала заразата, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб на редовния брифинг в Министерския съвет сутринта.

От 00:00 часа на 17 април влизането и излизането в София е ограничено. Причината са масовите опашки от излизащи през последните два дни.

За да не спре стопанският живот в столицата са дадени два времеви прозореца за влизане и излизане. Те са от 6 до 8 часа сутринта и от 18 до 20 часа вечерта. Само в тези интервали ще е възможно преминаването с лични превозни средства, обясни ген. Мутафчийски.

По думите му София не е под карантина, както беше Банско, а под ограничение за излизане, така както бяха поставени двата квартала в столицата – "Филиповци" и "Факултета", където през днешния ден имаше социално недоволство и протести.

"Само се модифицира времето през което човек може да влезе и излезе през тези КПП-та", обясни разликата ген. Мутафчийски.

Новите мерки, които бяха въведени внезапно, предизвикаха суматоха на Централната жп гара сутринта. Причината беше, че властта не успя да се справи с организацията и обстановката се нормализира едва около обед.

Тогава обаче избухна първото социално недоволство в столичните квартали "Факултета" и "Филиповци", където роми излязоха на протест, заради ограничителните мерки, липсата на храна и вода. По данни на МВР напрежението е било потушено за около час, а столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща да изпрати пакети с храна. Никой обаче не обеща мобилна баня за ромите или поне водонски за кв."Филиповци", където има къщи без вода.

Обстановката по света е "изключително динамична", което налага взимането на непопулярни мерки, каза ген.Мутафчийски. Заразените в световен мащаб вече са близо 2.2 млн. души, от които над 145 000 са починали. Само за последното денонощие са регистрирани 95 000 нови случая на заразени с Covid-19.

Ръководителят на Националния оперативен щаб съобщи и "добрата новина" - първата пратка с необходими предпазни средства от Китай е пристигнала тази нощ.

"Уточнява се броя на артикулите, но на първо четене мога само да кажа, че има около 568 хиляди маски от висок клас, които са изключително необходими за медиците на първа линия. Виждате заболяваемостта сред медицинския персонал, което е много тревожно, но това е статистиката в цял свят. Мерките са съобразени с това, че с напредване на епидемията медицинските ресурси се стопяват с всеки изминат ден", каза ген. Мутафчийски.

Починалите вече са 41

През днешния ден има само един починал от Covod-19. Това е 74-годишна жена, която е изхнала в областната болница във Велико Търново. Тя е била поставена на апаратна вентилация. Страдала е от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), диабет, пулмонална хипертония и сърдечна недостатъчност, съобщиха от Министерството на здравеопазването в 17 часа.

За изминалото денонощие са починали трима души, като средна възраст е 64 години, каза ген. Мутафчийски сутринта.

Починали са мъж в "Пирогов" на 64 г., жена на 68 г. в болницата в Сливен и жена на 62 г. в "Пирогов". Всички те са имали различни придружаващи хронични заболявания.

Новите доказани 21 случаи от днес на заболели от коронавирус по области са както следва: в София - 2,

Видин - 8, Стара Загора - 5, Хасково - 3 и по един случай в областите Габрово, Русе и Сливен.

За болнично лечение са настанени общо 244 заразени. От тях 34 са в интензивни отделения и клиники.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград - 20; Бургас - 28; Варна - 25; Велико Търново - 10; Видин - 18; Враца - 2; Габрово - 4; Добрич -13; Кърджали - 13; Кюстендил - 21; Ловеч - 2; Монтана - 18; Пазарджик - 16; Перник - 8; Плевен - 10; Пловдив - 37; Русе - 7; Силистра - 2; Сливен - 16; Смолян - 29; София - 497; Стара Загора - 31; Хасково - 13; Шумен - 4, Ямбол - 2.

София - епицентърът на заразата

София остава епицентър на заразата. От новорегистрираните 42 случая за изминалото денонощие 19 са в столицата. От тях в "Пирогов" са настанени четирима, във ВМА– трима, в "Света София" – един и 11 са лабораторни.

Заедно с двата нови случая през днешния ден общо заразените в София стават 497.

В затворените ромски квартали "Филиповци" и "Факултета" има регистрирани 10 случая на положителните потвърдени случаи на коронавирус. Това уточни д-р Данчо Пенчев, директор на Столична районна здравна инспекция (СРЗИ) по повод отговора на ген. Мутафчийски на журналист по време на редовния брифинг колко са заразените, които са установени след акция по масово тестване в двата квартала. Началникът на щаба заяви, че 50% от тестваните са дали положителен резултат за заразата.

"За последните два дни в столичните квартали "Факултета" и "Филиповци" бяха направени 160 бързи теста. 20 от тези 160 показаха положителен резултат и на тези 20 са взети проби за PCR. От тези 20 проби, 10 са потвърдени като положителни, което е обяснението за 50% от 20", коментира д-р Пенчев и помоли за извинение, ако се е породила неяснота от думите им.

СРЗИ е констатирала, че контактните лица са повече от 150 души, затова тяхното състояние ще бъде следено.

Спецификата на тези райони, с оглед гъстотата на населението и фактът за късното търсене на лекарска помощ от страна на проявилите симптоми, е причина за по-бързо развиване на усложнения причинени от заболяването, отбелязват от СРЗИ.

Ръст на заразените има във Видин, където са регистрирани 7 нови случая през изминалото денонощие, а днес през деня още 8.

Два нови случая има и в Кюстендил, в който също има огнище на заразата в един шивашки цех.

Две деца са заразени в затвореното село Паничерево. Те са настанени в болницата в Стара Загора.

Заразените деца под 18 години са 29, като 10 от тях са под 14 години. Най-малкият пациент на 1 година все още е вирусоносител, каза ген. Мутафчийски.

Той съобщи и за интересен случай. За двама пациенти, които са заразени с коронавирус и вече 34 дни не може да се установи, че са се изчистили от Covid-19. Това е тревожен факт, каза шефът на щаба.

Броят на излекуваните е 141, което е 15.6 на сто от регистрираните заразени. От тях 87 са мъже. Средната възраст на излекуваните от Covid-19 е 48 години.

Расте броя на заразения медицински персонал

Той изрази тревога и от факта, че България няма как да бъде подмината от тенденцията за "стопяване" на медицинските ресурси.

"С напредването на епидемията медицинските ресурси се стопяват, заради големия брой заразени на първа линия. Това е световна тенденция и България няма как да бъде подмината", каза ген. Мутафчийски.

За последното денонощие са регистрирани 12 нови случая при медиците у нас, посочи той. В "Пирогов" са заразени 7 медици, във Видин - 5. Това са петима лекари, пет медицински сестри, трима санитари и един кинезитерапевт.

Тревожна ситуация около България

Ситуацията около България също е тревожна, каза ген. Мутафчийски.

В Гърция има 2207 заразени и 105 починали.

В Сърбия болните от коронавирус са 5318 души, починалите са 103, а новите за ден са 445.

В Северна Македония има 1081 случая, от тях нови са 107, а смъртните случаи са общо 46.

В Турция заразените през изминалото денонощие са 4801, а починалите са 125. Така общият брой на установените случаи на Covid-19 е над 74 000, а броят на починалите достигна 1643.

Изключително динамична обстановка по света

"Изключително динамична е ситуацията по света, която засега не показва тенденция за намаляване", каза ген. Мутафчийски.

Той информира, че в САЩ за денонощие са регистрирани 29 000 нови случая на заразени с Covid-19, а починалите за денонощие са 2174.

В Германия има 3000 нови случаи и 248 починали за денонощие

Ситуацията в Испания е почти идентична.

Във Франция има 17 164 нови случая и 753 починали.

"С изключителна тревога наблюдаваме Азия, където в Япония - след затишие, вчера имаше 605 нови случая. За предишния ден бяха регистрирани над 900. Новите починали са 12. В Сингапур в последните 3 дни имаше 380, след това 480 новозаразени, а днес са 728 души за едно денонощие", посочи ген. Мутафчийски.

"Това води до непопулярни решения в нашия регион, включително и в България. Беше наложено затваряне на София, което регулира в тежък режим влизне и излизане от града, без реално да нарушава хората с трудови задължения, които са заети в и около София. Работещите могат да се придвижват в два коридора от 6 до 8 сутринта и от 18 до 20 часа вечер", каза ген. Мутафчийски.

Той даде за пример Гърция, където вече има забрана въобще за излизане от домовете. В Сърбия е въведен полицейски час и забрана за излизане, като мерките са най-строги в Белград. В Северна Македония са приети изключително тежки мерки, каза ген. Мутафчийски.

"Явно и на политиците не им е лесно да взимат решения, но се вслушват в гласа на разума, за което благодарим за своевременното и тежко решение, което взе нашето правителство", обобщи той.

mediapool.bg