Кламер БГ - Новини: Австралия настоя за независима оценка на реакцията на СЗО към пандемията

Австралия настоя за независима оценка на реакцията на СЗО към пандемията

Коронавирус

|
Нед, 19 Апр 2020г. 13:29ч.
Австралия настоя за независима оценка на реакцията на СЗО към пандемията

Външният министър на Австралия Марис Пейн призова за "независим преглед" на обстоятелствата, довели до началото на коронавирусната пандемия.

Така натискът върху Китай и СЗО се усилва, след обвиненията, отправени по-рано от американския президент Доналд Тръмп.

"Необходимо е да знаем такива подробности, които независим преглед би могъл да идентифицира, за произхода на вируса, за подхода за справяне с него, за откритостта, с която е споделена информацията, за взаимодействието със Световната здравна организация, за взаимодействието с други световни лидери", каза тя в интервю пред австралийската телевизия Ей Би Си в неделя.

По думите й всички тези неща трябва да бъдат "на масата."

Когато става дума за отношенията на Австралия с Китай, "прозрачността е важна", заяви Пейн.

Запитана дали смята, че СЗО е твърде "задължена" на Китай, тя отговори, че Австралия споделя опасенията, изразени от САЩ.

"Мисля, че става дума за независим механизъм и не съм сигурна, че може да имате здравна организация, която е отговорна за разпространението на повечето международни комуникационни материали и върши по-голямата част от ранната работа по вазимодействие и разследване, също така и да осъществява обзор над механизма", каза Пайн. Прилича ми на нещо като "бракониер и пазач", допълни министърът.

Тя подчерта, че страната ѝ ще "настоява" за преглед, който отчасти би разследвал първоначалната реакция на Китай срещу епидемията в Ухан, града, откъдето тръгна заразата в края на миналата година.

Както е известно, президентът Тръмп обвини СЗО "в лошо управление" на кризата и в прикриване на сериозността на епидемията в Китай, преди тя да се разпространи по света.

Тръмп също обяви, че Вашингтон ще спре финансирането си на здравната агенция на ООН, което през миналата година е възлизало на 400 млн. долара.

Междувременно австралийският здравен министър Грег Хънт подкрепи призива за независимо разследване, като каза, че Австралия е постигнала успех в ограничаването на разпространението на вируса отчасти заради това, че се е противопоставила на съветите на СЗО.

mediapool.bg