Кламер БГ - Новини: Шефът на "Пирогов" очаква удвояване и утрояване на случаите до 2-3 седмици

Шефът на "Пирогов" очаква удвояване и утрояване на случаите до 2-3 седмици

Коронавирус

|
Нед, 19 Апр 2020г. 14:05ч.
Шефът на "Пирогов" очаква удвояване и утрояване на случаите до 2-3 седмици

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов очаква в следващите 2-3 седмици удвояване и утрояване на заразените. Прогнозата му е, че след десет дни ще усетим великденското пътуване и това щяло да се усети в малките населени места не в София. Трябва да издържим поне до 13 май, заяви още той в неделя пред БНТ, имайки предвид датата, на която изтича извънредното положение. Разхлабване може би ще има, но още е рано, подчерта проф. Балтов. Според него е ясно, че спазването на мерките води до понижаване на случаите.

Преди седмица, навръх Цветница, той и други директори на големи софийски болници се присъединиха към шефа на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и предупредиха хората за не ходят на църква по празниците, както и да спазват останалите ограничения. Те казаха, че в противен случай рискът от разрастване на епидемията е голям и болниците няма да издържат.

Сега проф. Балтов каза, че лекарите в "Пирогов" са на "бойна нога ". По думите му лекарите ръкопляскат на хората, които са си останали у дома, не от страх, а от грижа.

41 са пациентите с коронавирус в "Пирогов". Осем са в крайно тежко състояние на апаратна вентилация. 23 са починалите в болницата до този момент, като повечето от тях са с придружаващи заболявания. В "Пирогов" се лекуват много тежките случаи на коронавирус, по думите на Балтов, така че статистиката с починалите е нормална.

Четирима са заразените медици в болницата. Те не са в тежко състояние. Заразили са се по време на работа. Има още около 15 души медицински персонал, които обаче са се заразили навън, а не в болницата. Ще се започне и масово тестване на медиците в "Пирогов" по системата на пуловете.

Болницата работи на 1/3 от капацитета си, спешните операции не са спрени, но планови се отлагат, каза още проф. Балтов.

mediapool.bg