Кламер БГ - Новини: За Борисов "не съществува формула ГЕРБ и ДПС" за управление след изборите

За Борисов "не съществува формула ГЕРБ и ДПС" за управление след изборите

България

|
Ср, 31 Авг 2022г. 18:52ч.
За Борисов "не съществува формула ГЕРБ и ДПС" за управление след изборите

За Борисов

"Има много формули, но формула ГЕРБ и ДПС не съществува", каза бившият премиер и лидер на ГЕРБ в отговор на въпрос за възможните следизборни коалиции за партията му.

Извън това, по темата за евентуални коалиции след вота той избегна конкретен отговор и добави, че това е въпрос за след изборите. "Ние сме свикнали да управляваме сами, с подкрепа. Народът ще определи кой с кого ще бъде. Защо го казвам – защото първата политическа сила, това е демокрацията, е избрана да води. Тя не е избрана да подкрепя", каза Борисов, макар последните две правителства на ГЕРБ да са били коалиционни.

"Нека да видим резултатите. "Има такъв народ" ще влязат ли? Аз предполагам, че ще влязат. Стефан Янев с колко ще влезе? Колко партии ще сме в парламента, как ще се разпределят депутатите? Тогава ще говорим. Как мога да кажа дали ще се коалираме с някого, при положение че с никого не съм говорил", добави Борисов, попитан каква е възможната формула за управление.

Прогнозата му, че ИТН ще бъде част от следващия парламент противоречи на последните социологически проучвания, според които партията на шоумена Слави Трифонов няма да влезе в парламента. Същото важи и за формацията на Стефан Янев.

В сряда Борисов каза още, че от сега съществуващите формации досега ГЕРБ се е коалирала "само с "Да, България". Той вероятно визира управлението му от 2014 г. до 2016 г. с вече несъществуващата коалиция "Реформаторски блок", от която обаче "Да, България" не е била част, защото тогава такава партия нямаше.

Любопитно е, че този път лидерът на ГЕРБ не изключи БСП като евентуален партньор, както прави обикновено. Досега неведнъж от партията му са казвали, че има решение на Националното събрание на ГЕРБ, че коалиции с БСП са недопустими.

Все пак като теми, по които ГЕРБ няма да отстъпи, Борисов посочи влизането на България в еврозоната, диверсификация на ядрено гориво, осигуряването на самолети F-16, диверсификация от "Газпром". Така индиректно той изключи като потенциални партньори БСП и "Възраждане".

Още при регистрацията си за предстоящия на 2 октомври вот от БСП вече заявиха, че в следващото Народно събрание няма да влизат в коалиции с ГЕРБ и ДПС.

mediapool.bg