Кламер БГ - Новини: Европол е участвал в разследването на случая със загиналите полицаи

Европол е участвал в разследването на случая със загиналите полицаи

България

|
Ср, 31 Авг 2022г. 21:08ч.
Европол е участвал в разследването на случая със загиналите полицаи

 Катрин де Бол, сн. БГНЕС

Европол се е включил в разследването, при което загинаха двама полицаи в опит да спрат автобус с мигранти в Бургас. Това стана ясно в сряда от изказване на изпълнителния директор на службата Катрин де Бол, която е на официално посещение в София.

В сряда тя изрази съболезнования на семействата и колегите на двамата полицаи, загинали при инцидент в Бургас, в опит да спрат автобус с нелегални мигранти. Става въпрос за старши полицай Иван Градев и Йордан Илиев от Първо Районно полицейско управление в Бургас. Тежкият пътен инцидент стана около 5 часа сутринта на 25 август на кръговото кръстовище "Трапезица" в Бургас.

Де Бол посочи, че след случая Европол веднага е подкрепила българските власти в разследването. Осигурена е била информация за идентификация на заподозрените и е оказала съдействието за установяване дали и част от каква престъпна мрежа са извършителите.

"България е сред основните страни за транзит на мигранти по западнобалканския маршрут", каза още де Бол, като уточни, че страната ни предоставя информация за маршрутите, мрежите и текущите разследвания по линия на нелегалната миграция, а Европол ще продължи да оказва подкрепа както по отношение на този вид престъпност, така и където има необходимост.

България винаги е била доверен и надежден партньор. През последните пет години има трикратно увеличение на обмен на информация, каза още де Бол, която в сряда има среща и с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Тя добави, че сътрудничеството на Европол с България е довело до много успехи срещу "каналджийството", контрабандата на незаконни цигари и фалшифициране на валута.

"Има необходимост от засилване на ролята на Европол в ЕС и от укрепване на съвместната дейност между държавите-членки, за да гарантираме безопасността и сигурността на гражданите", добави директорът на Европол.

В рамките на визитата Катрин де Бол има среща и с главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, както и с ръководители на структури във вътрешното министерство.

Предстои в четвъртък Катрин де Бол да проведе срещи в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

mediapool.bg