Кламер БГ - Новини: Европейски крайнодесни партии обвиниха Русия, че тласка Европа към "ръба на войната"

Европейски крайнодесни партии обвиниха Русия, че тласка Европа към "ръба на войната"

Европа

|
Нед, 30 Ян 2022г. 11:28ч.
Европейски крайнодесни партии обвиниха Русия, че тласка Европа към "ръба на войната"

Сантяго Абакал (дясно) и Виктор Орбан по време на срещата в Мадрид, Сн. ЕПА/БГНЕС

Лидерите на няколко крайнодесни партии в Европа загърбиха различията си и приеха съвместна декларация, в която остро критикуват Русия за ролята й в конфликта в Украйна, предаде ДПА.

"Руските военни действия на източната граница на Европа я водят към ръба на войната", се казва в изявлението, прието в края на двудневната среща в Мадрид, съобщиха информационната агенция Еуропа прес и други испански медии.

Домакин на конференцията беше Сантяго Абаскал от испанската дясна популистка партия Вокс. Сред участниците в срещата бяха правителствените ръководители на Полша и на Унгария Матеуш Моравецки и Виктор Орбан, както и кандидатката на френските президентски избори Марин Льо Пен.

"Ние сме тези, които защитават Европа. Ние няма да позволим знамето със сърпа и чука да бъде издигнато тук, нито знамето с полумесеца, нито мрачният флаг на елитите на глобализацията", каза в заключителното си слово Абаскал.

Съвместната декларация беше приета въпреки често различните позиции на партиите по отношение на Москва. Орбан например е смятан за близък съюзник на Владимир Путин, докато Моравецки от своя страна многократно е критикувал руския президент.

Участниците се съгласиха да "работят, за да гарантират, че европейските държави действат солидарно пред лицето на опасността от външна агресия". В изявлението се изразява загриженост от външната политика на Москва, но и от "липсата на обща европейска позиция".

Срещата в испанската столица е втората такава конференция след подобната среща във Варшава в началото на декември, където се събраха високопоставени представители на 15 крайнодесни партии.

На тази конференция те се споразумяха да провеждат редовни срещи и да координират гласуването си в Европейския парламент.

mediapool.bg