Кламер БГ - Новини: Социалистите печелят предсрочните избори в Португалия

Социалистите печелят предсрочните избори в Португалия

Европа

|
Пон, 31 Ян 2022г. 13:14ч.
Социалистите печелят предсрочните избори в Португалия

Антонио Коща, сн. ЕПА/БГНЕС

Управляващата Социалистическа партия (СП) на премиера Антониу Коща печели предсрочните парламентарни избори в Португалия с изненадващо категорична преднина след преброяване на 95.22 процента от бюлетините, обяви националната избирателна комисия.

СП получава 41.94 процента от гласовете.

Според сложната избирателна система в Португалия за абсолютно мнозинство в парламента са достатъчни около 41 процента от гласовете.

Според предварителните резултати от изборите на второ място се нарежда Социалдемократическата партия, оглавявана от Руи Риу, която получава 29.08 процента от гласовете. Трета е крайнодясната партия "Шега!" ( "Стига!"), оглавявана от Андре Вентура, която получава 7.8 процента от гласовете.

Португалският премиер Антониу Коща каза, че неговата левоцентристка Социалистическа партия си е осигурила абсолютно парламентарно мнозинство от 117-118 депутати на вчерашните предсрочни парламентарни избори, предаде Ройтерс.

"Абсолютното мнозинство не означава абсолютна власт. То не означава, че ще управляваме сами. Това е една по-голяма отговорност и означава да се управлява със и за всички португалци", каза Коща в речта си по повод победата, преди да бъдат обявени окончателните резултати от изборите.

mediapool.bg