Кламер БГ - Новини: Бурята "Малик" отне живота на двама души във Великобритания

Бурята "Малик" отне живота на двама души във Великобритания

Европа

|
Нед, 30 Ян 2022г. 16:19ч.
Бурята "Малик" отне живота на двама души във Великобритания

Бурята

Буря, наречена от синоптиците "Малик", обхвана Северно море и части от Европа в събота, а силните ветрове отнеха живота на двама души във Великобритания, предаде ДПА.

Деветгодишно момче е загинало, когато дърво е паднало върху него в английското селище Уинотдейл, съобщи местната полиция. Мъж, който е бил с него по това време, е сериозно ранен.

В Абърдийн на източния бряг на Шотландия пак от паднало дърво е била убита 60-годишна жена. В района е бил измерен вятър от почти 140 км в час. Два футболни мача от първа дивизия са били превантивно отменени.

Бурята е оставила повече от 130 хиляди домакинства във Великобритания без електрозахранване.

"Малик" достигна и до Дания, където 10 хиляди служители на гражданската защита бяха в повишена готовност, съобщи информационната агенция Рицаус. В град Фредериксунд 20 души, нуждаещи се от ежедневни грижи, са били преместени на безопасно място, защото сигурността им е било невъзможно да бъде гарантирана в случай на наводнение, съобщи телевизионният канал ТВ2. На остров Шеланд, където се намира столицата Копенхаген, са били спрени почти всички регионални влакове, предаде телевизия Де Ер.

Мостът Йоресунд, който свързва Копенхаген с Швеция, е бил затворен за движение.

Буря премина снощи през северната и източната част на Германия. Силните ветрове отнеха живота на един човек, а двама бяха ранени, предаде Франс прес.

Железопътният трафик на далечни разстояния бе спрян частично в Хамбург, Берлин и Бремен. И днес не е напълно възстановен, тъй като има паднали дървета и клони по линиите.

В Белиц, близо до Берлин, 58-годишен мъж загина при падането на билборд, който е бил отнесен от вятъра, докато мъжът се разхождал с приятелката си, съобщиха местни медии, цитирайки полицията. В Бремен падна дърво и рани тежко минувач, съобщи пожарната. В провинция Мекленбург-Предна Померания бе ранен моторист, блъснал се в паднало на пътя дърво.

Общо 10 автомобила се блъснаха в паднали дървета и клони в района на град Нойбранденбург. Много спрели коли също бяха изпотрошени от паднали дървета.

Хамбург също бе засегнат от лошото време. Прочутият рибен пазар на крайбрежната улица на р. Елба бе наводнен.

През Чехия премина ураган с пориви на вятъра, достигащи на места до 185 км/ч. Чешката телевизия съобщи, че заради стихията без ток са останали 31 000 домакинства.

Силният вятър събори дървета и причини щети по електропроводи и създаде проблеми с транспорта в цялата страна.

Съобщава се за убит човек от срутена стена. Близо до град Бржецлав в югоизточната част на страната паднали дървета блокираха международния експрес, следващ маршрута Будапеща-Прага. В него са блокирани 70 пътници. Работата по разчистването на железопътната линия продължава.

mediapool.bg