Кламер БГ - Новини: Разногласия в ЕК за бюджетния дефицит на Франция

Разногласия в ЕК за бюджетния дефицит на Франция

Европа

|
Пет, 21 Дек 2018г. 16:48ч.
Разногласия в ЕК за бюджетния дефицит на Франция

Европейският комисар за бюджета Гюнтер Йотингер призова Европейския съюз да вземе мерки във връзка с бюджетния дефицит на Франция, който ще достигне 3,2 на сто заради отстъпките, направени от президента Еманюел Макрон заради протестите на "жълтите жилетки".

В интервю за в сп. "Фокус" еврокомисарят изтъква, че с изключение на 2017 година, Франция е превишавала допустимия праг от 3 на сто на бюджетния дефицит в продължение на 11 поредни години. Увеличението на разходите, обещано от Макрон, представлява проблем, тъй като не става въпрос за "единични коледни подаръци", а за "структурни дългосрочни разходи", отбелязва Йотингер.

Той не се съгласи с казаното от неговия колега Пиер Московиси, че превишаването на прага от 3 процента на бюджетния дефицит не би трябвало да доведе до санкции за Париж. "Тук съм на съвсем друго мнение за разлика от моя колега", посочва Йотингер. По думите му и Франция, и Италия полагат прекалено малко усилия за намаляване на държавния дълг.

Еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси заяви днес пред телевизия Пюблик Сена (Обществен Сенат), че увеличението на бюджетния дефицит на Франция до 3,2 на сто през 2019 година в резултат на обявените мерки, целящи да се успокоят протестите на "жълтите жилетки", не е "нереалистично", предаде Франс прес.

По думите му, 3,2 на сто е висок процент, над прага от 3 на сто, уточнявайки, че Франция ще бъде единствената страна от ЕС, която през 2019 година отново ще прехвърли този праг.

Московиси подчерта, че няма процедура за прекомерен дефицит при "временно" прехвърляне на 3-те процента за една година по изключение, така че това е "приемливо".

Бившият френски министър на икономиката и финансите обаче отправи предупреждение за увеличението на държавния й дълг, който наближава 100 процента от БВП. Той изтъкна, че страната не може дълго да има висок дълг.

Долната камара на френския парламент одобри тази нощ законопроекта с предложения на президента Еманюел Макрон с цел успокояване на протестното движение на т. нар. "жълти жилетки".

След 13-часови дебати Националното събрание подкрепи текста със 153 гласа "за" при 9 "против". 58 депутати се въздържаха.

На 10 декември френският президент представи мерки в отговор на протестите на "жълтите жилетки". Макрон обеща от догодина да увеличи минималната заплата със 100 евро месечно и да отмени планираното повишаване на данъчното облагане на пенсионерите с месечен доход под 2000 евро.

Протестното движение на "жълтите жилетки" във Франция започна в средата на миналия месец. Първоначално то бе срещу планираното повишаване на данъците върху горивата, от което правителството вече се отказа, но постепенно издигна по-широк набор от искания.

mediapool.bg