Кламер БГ - Новини: "Жълтите жилетки" в Португалия създадоха минимални затруднения за транспорта

"Жълтите жилетки" в Португалия създадоха минимални затруднения за транспорта

Европа

|
Пет, 21 Дек 2018г. 17:52ч.
"Жълтите жилетки" в Португалия създадоха минимални затруднения за транспорта

Днешният ден на мобилизация в Португалия, организиран от потребители в интернет, които са вдъхновени от движението на "жълтите жилетки" във Франция, предизвика леки смущения в пътния трафик при входа на някои големи градове в страната, предаде Франс прес.

Около 15 групи в социалните мрежи заплашваха "да блокират Португалия" с призив за участие в около 70 демонстрации, шествия и блокирания на пътни артерии в днешния ден.

Полицията съобщи, че очаква масова мобилизация и разпредели множество свои служители по различни пътни възли или мостове, например моста "25 април" в Лисабон.

Движението в тази голяма входна точка в столицата протича нормално. Събрали са се няколко десетки протестиращи с жълти светлоотразителни жилетки, които са осезаемо по-малобройни от силите на реда.

Около 50 мирни демонстранти обаче блокираха един от достъпите до площад "Маркеш де Помбал" при стария град на Лисабон.

"Народът в действие срещу корупцията" гласеше надписът на един транспарант. Тези "жълти жилетки", които казват, че са вдъхновени от събитията от последните седмици във Франция, искат "да бъде чуто изпитваното в цяла Португалия недоволство", се казва в изявление на една от организиращите групи.

Различните искания включват понижение на данъците, повишаване на най-ниските пенсии и реформи на избирателната система и на общественото здравеопазване.

В северната част на Португалия бяха блокирани достъпи до градовете Порту и Брага от групи от по няколко десетки демонстранти. В Брага е имало леки инциденти между протестиращи и шофьори.

mediapool.bg