Кламер БГ - Новини: Лондон иска да третира нарастващата престъпност като епидемия

Лондон иска да третира нарастващата престъпност като епидемия

Европа

|
Пет, 21 Дек 2018г. 18:05ч.
Лондон иска да третира нарастващата престъпност като епидемия

Изправени пред нарастващите от няколко години данни за престъпността, лондонските власти решиха да третират този проблем като проблем на общественото здравеопазване и да приложат методи, базирани на мерките за борба с епидемиите.

Само през 2018 г. британската столица стана сцена на 133 убийства, две трети от които с хладно оръжие. Броят на нападенията с нож, довели до наранявания, достигна 5570 - рекордно в исторически план равнище.

Пред лицето на такава статистика, едно решение изглежда се приема с консенсус от британската политическа класа: насилието да се третира като епидемия.

Този подход беше приет от шотландските власти през 2005 г., малко след като Шотландия беше определена като "най-опасната страна в развития свят" в доклад на ООН, според който 2000 шотландци ставаха обект на нападения всяка седмица.

Този подход, разработен теоретично от Световната здравна организация (СЗО), се основава на постулата, че насилието е заразен феномен: хората, които са изложени на него или станат жертви на насилие, е по-вероятно да покажат насилствено поведение. Следователно трябва да се избегне заразата.

"Голямо откритие"

В Шотландия беше създаден "Отдел за намаляване на насилието", разказва пред АФП неговия директор Нивън Рени.

"За десет години съкратихме с над 50 на сто броят на убийствата, нападенията и носенето на оръжие", заявява той със задоволство.

За тези цел Отделът разработи стратегия с три етапа. Първо бяха увеличени наказанията за носене на оръжие и за извършителите на агресия, за да се изолира и ограничи разпространението на насилието.

След това бяха идентифицирани лицата, изложени на най-голям риск, гравитиращи около банди, за да им се предложи помощ за намиране на работни места и "стабилен" живот. "Така открихме, че голям брой от хората, замесени в насилие, всъщност търсят начин да се измъкнат от това. Това беше много важно откритие навремето", уточнява Нивън Рени.

От 2012 г. насам отделът е разработил превантивни акции в училищата и в болниците, за да закрепи постигнатите резултати.

Семейното и сексуалното насилие остава повод за притеснение, но шотландският модел се превърна в модел за подражание и лондонските политически представители бързат да посетят Глазгоу, за да научат повече.

В британският парламент шотландският модел има подкрепата на многопартийната група за борба с насилието с хладно оръжие и на комисията за борба с насилието, извършвано от малолетни и непълнолетни. Моделът дори беше обсъждан на пленарно заседание на 13 декември.

Лондонският кмет Садик Хан от своя страна създаде собствен "Отдел за намаляване на насилието", копирайки дори названието. А в лондонския район Ламбет, един от най-засегнатите от нападенията с нож и насилието, извършвано от непълнолетни и малолетни, в момента се разработва стратегия, базирана на подхода с общественото здравеопазване.

"Чувство на несигурност"

Според проучване на Комисията за насилието сред младежта 70 на сто от лондончани на възраст от 8 до 24 години са изложени на ситуации със "сериозно насилие" най-малко веднъж месечно.

"Трябва да се разбере чувството за несигурност, което изпитват тези младежи", подчертава пред АФП Дънкан Бю, хирург травматолог в болницата на лондонския Кралски колеж, който е експерт към комисията. "Именно затова започват да носят оръжия, защото се чувстват изложени на опасност". Той обяснява, че изпитва чувство на безсилие, като вижда през операционната му маса да преминават жертви, докато в същото време смята, че някои случаи на насилие са можели да бъдат "избегнати".

Криминологът Саймън Хардинг от университета на Западен Лондон предупреждава обаче за трудностите в прилагането на този метод без участието на засегнатите лица. "Отговорите ще дойдат от общностите", каза той пред АФП.

Той призовава за "индивидуализиран" подход, адаптиран към лондонските социологически специфики, който да включва както властите, така и сдружения, училища и болници, по примера на Шотландия.

По БТА

mediapool.bg