Кламер БГ - Новини: Тереза Мей съкрати коледната ваканция, за да се готви за ”твърд” Брекзит

Тереза Мей съкрати коледната ваканция, за да се готви за ”твърд” Брекзит

Европа

|
Пон, 24 Дек 2018г. 12:35ч.
Тереза Мей съкрати коледната ваканция, за да се готви за ”твърд” Брекзит

Британската премиерка Тереза Мей съкрати коледната ваканция на членовете на своето правителство и обяви, че ги свиква на извънредно заседание на 2 януари във връзка с очертаващия се "твърд” Брекзит (напускане на ЕС без споразумение), съобщи "Файненшъл таймс".

Според вестника непланираното заседание се налага, за да се разработи план за действия в навечерието на подновяващите се на 9 януари в британския парламент двудневни дебати по проекта за споразумение с ЕС.

Дата за гласуване по проекта още не е насрочена.

Депутатите първоначално трябваше да се произнесат по въпроса на 11 декември, но Мей отложи вота за януари, изправена пред неминуема заплаха от поражение.

До излизането на Великобритания от ЕС остават малко повече от 100 дни, а още не е ясно дали страната ще напусне със или без споразумение.

При напускане без сделка има опасност от блокаж на пристанищата, недостиг на стоки и икономическа рецесия.

Мей поиска от ЕС допълнителни гаранции за споразумението за Брекзит, особено по въпроса за предпазния механизъм, целящ да се избегне връщане на физическа граница между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия, но не ги получи.

Британският парламент, включително и самата Консервативна партия, изразиха огромни резерви по въпроса, опасявайки се, че Обединеното кралство може да се окаже задържано за неопределено време в ЕС чрез този предпазен механизъм.

Така Тереза Мей няма какво ново да предложи на депутатите и се очаква те да не одобрят договорената от нея сделка.

mediapool.bg