Кламер БГ - Новини: Лондон и Рим са готови да "скъсат с консенсуса" за миграцията

Лондон и Рим са готови да "скъсат с консенсуса" за миграцията

Европа

|
Нед, 17 Дек 2023г. 10:01ч.
Лондон и Рим са готови да "скъсат с консенсуса" за миграцията

Джорджа Мелони и Риши Сунак вчера в Рим, Сн. ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак заяви в Рим, че той и италианската му колежка Джорджа Мелони са готови да "скъсат с консенсуса", за да се борят с незаконната имиграция, предаде Франс прес.

Лидерът на британската Консервативна партия говори на политически митинг, организиран от ръководителката на италианската правителствена крайнодясна партия Италиански братя. Двамата лидери поеха ангажимент да се справят с проблема с големия брой пристигащи на техните брегове и през октомври подписаха съвместно писмо, в което призоваха лидерите на ЕС да предприемат по-строги действия срещу незаконната имиграция.

Сунак призова както да се полагат повече усилия в борбата с трафикантите, така и за възпиране на бъдещите имигранти.

"За да бъде това възпиране надеждно, ще трябва да действаме по различен начин, да скъсаме с консенсуса. Ние с Джорджа сме готови да направим това", заяви той. "Ако не се справим с проблема, броят на хората само ще се увеличава и нашите държави и способността ни да помогнем на тези, които най-много се нуждаят от това, ще бъдат претоварени", добави той.

Вчера Мелони и Сунак се срещнаха в Рим с ръководителя на албанското правителство Еди Рама и се договориха за "по-нататъшно засилване на сътрудничеството срещу контрабандистите", съобщиха от канцеларията на италианския премиер.

Италия и Лондон са подписали споразумения с Албания за ограничаване на незаконното влизане на мигранти от тази страна.

Близо една трета от хората, пристигнали незаконно с лодки на британските кейове през 2022 г., са били с албанско гражданство, или близо 13 000 мигранти от общо 45 000. Лондон и Тирана обаче се споразумяха, че албанците, пристигащи в Обединеното кралство с лодки, могат да бъдат връщани направо в страната им на произход, припомня АФП.

mediapool.bg