Кламер БГ - Новини: Бившият словашки премиер Фицо ще се кандидатира за конституционен съдия

Бившият словашки премиер Фицо ще се кандидатира за конституционен съдия

Европа

|
Вт, 08 Ян 2019г. 15:50ч.
Бившият словашки премиер Фицо ще се кандидатира за конституционен съдия

Роберт Фицо, бившият премиер и доминираща политическа фигура в Словакия, ще се кандидатира за конституционен съдия този месец. С това той прави опит да напусне партийната политика по-малко от година след като бе свален от премиерския пост заради политическата криза около убийството на журналиста Ян Куциак, предаде Ройтерс.

Петдесет и четиригодишният Фицо, който има юридическо образование и между 1994 и 2000 г. представляваше Словакия в Европейския съд по правата на човека, е номиниран за съдия в Конституционния съд.

Досега в Словакия за такъв пост се е случвало да бъдат номинирани депутати, но никога бивши партийни лидери или премиери.

Убийството на Куциак, който разследваше корупция в политиката и измами с европейски средства, и на годеницата му Мартина Кушнирова предизвика най-големите протести от падането на комунизма през 1989 г. срещу безобразията в политиката.

През март Фицо подаде оставка, след като беше на власт почти десетилетие, но продължава да бъде председател на управляващата партия "Смер" ("Посока") и се смята, че зад кулисите всъщност той си остава движещата сила в управлението на Словакия, въпреки че премиер сега е неговият приближен съпартиец Петер Пелегрини, отбелязва Ройтерс.

По-късно този месец предстои парламентът, където управляващата коалиция има незначително мнозинство от 76 от общо 150 депутати, да излъчи с гласуване 18 кандидати за конституционни съдии.

След това президентът Андрей Киска, който не е обвързан с никоя партия и който застана на страната на протестиращите с призивите си към Фицо да се оттегли от премиерския пост, ще избере деветима от тях, за да заменят конституционни съдии, чийто мандат изтича на 16 февруари.

В съда има общо 13 съдии, които са избират за срок от 12 години.

mediapool.bg