Кламер БГ - Новини: Франция поиска Италия да прояви уважение след като Рим подкрепи "жълтите жилетки"

Франция поиска Италия да прояви уважение след като Рим подкрепи "жълтите жилетки"

Европа

|
Вт, 08 Ян 2019г. 16:33ч.
Франция поиска Италия да прояви уважение след като Рим подкрепи "жълтите жилетки"

Френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо призова италианското правителство към повече уважение, след като двамата му вицепремиери подкрепиха движението на "жълтите жилетки", предаде Франс прес.

"Мисля, че приоритетът на италианското правителство е да се грижи за благосъстоянието на италианския народ. Не съм сигурна, че проявяването на интерес към "жълтите жилетки" има нещо общо с благосъстоянието на италианците", каза Лоазо пред журналисти в Брюксел.

"Често съм чувала италианското правителство да иска да го уважават за начина, по който управлява Италия. Това уважение е дължимо, но не само за тях, а за всяка друга страна, особено когато сме съседи, съюзници и приятели", добави тя.

Вчера двамата вицепремиери на Италия изразиха подкрепата си за "жълтите жилетки", като същевременно осъдиха проявите на насилие при някои от демонстрациите във Франция.

"Жълти жилетки, не се давайте!", написа вицепремиерът Луиджи ди Майо, лидер на "Движение 5 звезди", в блога на партията си.

"Подкрепям почтените граждани, които протестират срещу един президент, управляващ против своя народ", заяви пък вицепремиерът Матео Салвини, лидер на крайнодясната "Лига".

mediapool.bg