Кламер БГ - Новини: Полицията в Германия арестува 20-годишен мъж заради голямо хакерско проникване

Полицията в Германия арестува 20-годишен мъж заради голямо хакерско проникване

Европа

|
Вт, 08 Ян 2019г. 16:25ч.
Полицията в Германия арестува 20-годишен мъж заради голямо хакерско проникване

Германската полиция заяви, че е арестувала 20-годишен мъж във връзка с едно от най-големите изтичания на данни в Германия, засегнало стотици политици, предаде Ройтерс.

Германските власти са подложени на силни критики заради хакерското проникване, при което в интернет бяха публикувани лични данни и документи на политици и обществени личности.

Полицията е претърсила в неделя апартамента на заподозрения в провинция Хесен и го е арестувала.

Двайсетгодишният германец, задържан за хакерската атака, заяви, че е действал сам, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на Федералната криминална полиция на Германия.

Мъжът твърди, че причина за атаката е гневът, който засегнатите политици, журналисти и други личности са провокирали у него със свои изказвания.

"По време на разпита обвиняемият заяви, че сам се е добрал до данните на пострадалите и сам е извършил незаконното разпространяване на тези данни. Следствието до този момент не разполага с доказателства при атаката да е действало трето лице. Обвиняемият заяви, че сам е решил да осъществи нападението, като за причина посочва гнева, който са провокирали у него засегнатите политици, журналисти и други личности със свои изказвания в общественото пространство", посочи Федералната криминална полиция в изявлението си.

mediapool.bg