Кламер БГ - Новини: Доц. Околийски: Отпускането на мерките по Коледа може да се превърне в трагедията на живота ни

Доц. Околийски: Отпускането на мерките по Коледа може да се превърне в трагедията на живота ни

Коронавирус

|
Вт, 15 Дек 2020г. 13:23ч.
Доц. Околийски: Отпускането на мерките по Коледа може да се превърне в трагедията на живота ни

Отпускането на мерките срещу Covid-19 по коледните празници може да се превърне в една от трагедиите на живота ни, коментира във вторник представителят на Световната здравна организация (СЗО) у нас доц. Михаил Околийски пред бТВ.

"Мисля, че трябва да имаме здрав разум в тези времена и да не се поддаваме на емоциите си. В момента положението в България не е добро и позицията на здравния министър отразява необходимостта от опазване живота и здравето на хората", каза Околийски.

По думите му ако все пак противоепидемичните мерки бъдат отпуснати покрай Коледа, ефектът би бил опустошителен за България, "какъвто започва да става".

"Това празнуване и ексцесивно желание на хората да компенсират тези несполуки покрай коронавируса много бързо може да се превърне в едно тъгуване по загуба на близки и да трябва да търсим помощ по болниците", заяви Околийски.

По повод приравняването на антигенните тестове с PCR тестовете, Околийски посочи, че е категорично за идеята. Уверен е и че тези данни няма да изкривят статистиката у нас. "Броят на заразените и без това е много висок. Нужна е по-добра картина", отбеляза той. По думите му, Словакия, която е съпоставима с България, има изключително добри резултати именно след тестване с антигенни тестове.

"Там коронавирусът е под контрол, защото установиха рисковите пациенти, изолираха ги. Това е начинът за справяне с пандемията", поясни Околийски.

Той огласи данни от последното изследване на СЗО за страната ни, което се опитва да събере информация за начина, по който българите гледат на вируса, мерките и ваксините и проследява развитието на гледната им точка към пандемията. Изследването е проведено сред 1000 души и е представително за страната.

Хората в България смятат, че тази пандемия е раздухана от медиите, което той определи като доста интересно. Може би не се уцелва златната среда – да се поднасят валидни факти, без обаче човек да има усещане, че плува в "леплива инфодемична среда", коментира Околийски пред БНР.

Предишните издания на изследването са от юли и септември. По време на втория етап от изследването 37% са заявили, че няма да се ваксинират. Сега се отчита лек тренд на намаляване – 35% декларират, че не биха си поставили ваксина.

Загубилите част от благосъстоянието си и от психическата си устойчивост се увеличават.

Във връзка с нагласите към ваксинирането срещу Covid-19, той заяви, че е изненадан, тъй като процентът на хората, които искат да се ваксинират почти не се е покачил. Но се надява именно лекарите и служителите на първа линия, да дадат пример на населението.

Той коментира също, че прогнозата на СЗО е, че ако сме достатъчно рационални и се възползваме от ваксината срещу Covid-19, ще избегнем трета, четвърта и пета вълна на заболяването.

mediapool.bg