Кламер БГ - Новини: Д-р Кунчев: Ако направим глупостта да вдигнем всички мерки, ще напълним драматично болниците

Д-р Кунчев: Ако направим глупостта да вдигнем всички мерки, ще напълним драматично болниците

Коронавирус

|
Вт, 15 Дек 2020г. 16:53ч.
Д-р Кунчев: Ако направим глупостта да вдигнем всички мерки, ще напълним драматично болниците

Ако направим глупостта да вдигнем всички мерки и кажем: "Юруш на празниците - събирайте се, пазарувайте, обикаляйте молове, ходете в ресторанти", ефектът ще е поразителен. В средата на януари ще напълним драматично болниците и броят и на болните, и на смъртните случаи, ще нарасне значително. Това заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев във вторник по време на семинар за ваксинопрофилактиката.

Той посочи, че до края на седмицата трябва да се реши какво ще прави правителството с мерките. "От една страна имаме заявеното желание на властта мерките да бъдат разхлабени. Очаквано с огромно желание от хората разпускане, което да им даде възможност да празнуват празниците нормално. От друга гледна точка цифрите показват една започваща тенденция на оптимизация, едно плато, леко намаление на новите положителни случаи. В последните дни намалението започва леко да се усеща и в натиска върху болниците, ограничи се и там приемът", посочи Кунчев. Той коментира, че на този фон ако се пристъпи към рязко разхлабване на всички мерки отчетеният към момента спад на заболелите, много бързо може да бъде обърнат.

Кунчев отчете, че в Европа за последните 14-дневни периода се наблюдава ръст на новите случаи на коронавирус с 4.5%, а в България спад с 4.8%. Има обаче държави, които бележат и много по-сериозен спад като минус 25.7% в Исландия, минус 19.4% в Гърция, минус 20.1% в Италия, минус 19.1% в Унгария, минус 18.6 в Испания. В същото време има и страни със значителен ръст – в Дания той е 70%, в Кипър - 28%, в Литва - 29%, в Холандия - 46%, в Словакия - 47%. "Картината е разнообразна, като в голяма степен зависи от това каква държава какви мерки прилага", заяви Кунчев.

По-рано срещу разхлабването на мерките се обяви и съсловната организация на лекарите, чието ръководство се срещна с премиера Бойко Борисов и здравния министър.

След срещата стана ясно, че се е обсъждало дали разхлабването на мерките да не бъде отложено за седмицата след празниците.

"Мнението на Българския лекарски съюз (БЛС) по отношение на прилагане на досега приетите мерки е това, че ние настояваме да не се облекчават мерките преди празниците. Не наблюдаваме намаляване на броя на заболелите в болничните заведения, както и в интензивните отделения. За нас всякакво отхлабване на приложените досега мерки би било рисковано за здравната система веднага след новогодишните празници да изпаднем в още по-тежка ситуация", каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

По думите му трябва да бъде задържан темпа на запълване на болниците и интензивните отделения, за да не се стигне до ситуация, подобна на тази в Италия през пролетта, когато лекари трябваше да избират на кого да изключат апарата за дишане, за да включат друг на него.

mediapool.bg