Кламер БГ - Новини: Създаден е първият изнесен имунизационен център в София (галерия)

Създаден е първият изнесен имунизационен център в София (галерия)

Коронавирус

|
Вт, 15 Дек 2020г. 13:29ч.
Създаден е първият изнесен имунизационен център в София (галерия)

Първият изнесен център за ваксинация срещу Covid-19 вече е изграден пред Столичната регионална здравна инспекция. В него от началото на следващата година ще започне ваксинирането на здравни специалисти от първа фаза на ваксинационния план, които работят извън болниците – лични лекари, фармацевти, стоматолози и др. На ден ще могат да се ваксинират около 84 души в двата пункта с работното време от 6.30 до 20.30 часа. За една имунизация, която включва и преглед, ще се отделят по около 20 минути.

Центърът беше посетен и разгледан във вторник от здравният министър Костадин Ангелов, кметът на София Йорданка Фандъкова и директорът на РЗИ д-р Данчо Пенчев.

Досега 7 болници в София са изявили желание за разкриване на имунизационни кабинети и медиците, които работят в тях, ще се ваксинират там.

При необходимост ще се разкрият още два такива изнесени центъра пред големи хранителни супермаркети, съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

"Гражданите могат да се информират от електронните табла, има къде да седнат, така че да спазват дистанция. На място ще има две линейки. Организацията в столицата е направена на достатъчно високо ниво", коментира Ангелов при инспекцията на изнесения център.

Ангелов съобщи, че в някои лечебни заведения в страната продължават лекари, сестри и санитари да се записват за ваксинация, така че изнесеният преди ден брой на желаещите да се имунизират от 37 000 души ще нарасне.

До края на тази седмица директорите на шестте РЗИ, трябва да представят "пътна карта" на имунизациите в съответния регион, за да може да стане ясно какви са спецификите на всяко едно място.

Директорите на РЗИ трябва да посочат и точните места, където ще се извършва ваксинацията във всяко лечебно заведение. Това трябва да е кабинет, който да отговаря на всички изисквания за извършването на такъв тип имунизация, каза Ангелов.

София е готова за старта на ваксинация, след като ваксините бъдат одобрени. Ние създадохме подходящата организация за нужната логистика, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Предоставяме и 8 подкрепящи екипа, които да са на разположение на РЗИ, за да им помагат, когато започнат ваксинациите, каза Фандъкова.

mediapool.bg