Кламер БГ - Новини: Договорен е 800 лв. ръст в заплатите на лекари и 500 лв. за сестри, но изпълнението му е под въпрос

Договорен е 800 лв. ръст в заплатите на лекари и 500 лв. за сестри, но изпълнението му е под въпрос

България

|
Вт, 12 Апр 2022г. 18:35ч.
Договорен е 800 лв. ръст в заплатите на лекари и 500 лв. за сестри, но изпълнението му е под въпрос

Договорен е 800 лв. ръст в заплатите на лекари и 500 лв. за сестри, но изпълнението му е под въпрос

Заплатите на лекарите да бъдат повишени с 800 лева, на медицинските сестри – с 550 лева, а на останалите медицински работници с 200 лева предвижда новият колективен трудов договор (КТД) в здравния сектор, подписан във вторник. Под договора за новите, по-високи заплати, са се подписали синдикатите, здравният министър проф. Асена Сербезова в качеството си на медиатор между синдикати и работодатели и само една от 4 работодателски организации - Националната браншова стопанска камара на търговците – дистрибутори на едро на лекарствени средства. Повечето работодатели в здравеопазването и най-вече представителите на болниците не са подписали договора, което поставя изпълнението му под въпрос. Така увеличението е гарантирано само на структурите, които са бюджетни организации като Спешна помощ, психиатричните болници, кожно-венерическите диспансери, санаториумите. От Министерството на здравеопазването уточниха, че работодателските организации, които решат да подпишат колективния трудов договор, имат тази правна възможност да го направят и на по-късен етап.

Първоначално здравните власти предвиждаха обвързваща клауза в Националния рамков договор (НРД), така че само болниците, които дадат по-високите заплати в КТД, да получат 25% увеличение в цените на клиничните пътеки, които им плаща Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Тази мярка, обаче, беше отхвърлена като незаконна и недопустима от болнични сдружения. Директори на болници се оплакват, че 25-процентното увеличение в цените на клиничните пътеки не може да осигури толкова голямо повишение на заплатите на медицинския персонал, тъй като допълнителните приходи ще бъдат "изядени" от по-високите цени за ток, парно и консумативи. Същевременно преговорите по НРД продължават и затова не е ясно ще има ли механизми за натиск над ръководствата на болниците търговски дружества да осигурят заложените в КТД основни заплати.

Във вторник председателят на парламентарната здравна комисия Антон Тонев отново потвърди, че условието болниците да получат увеличените цени на клиничните пътеки е да имат сключен КТД. Той посочи също, че парите за работа на медиците за първа линия предстои да се трансформират в постоянна част от доходите.

Новите заплати

Според новия КТД основната заплата на началник клиника ще е между 2300 и 2500 в различни видове болници и здравни заведения. Лекар с две специалности ще е с основна заплата 2050-2200. За лекар с една специалност се предлага основна заплата 2000-2100 лева, а за лекар без специалност 1900-2000 лева. Заплатите на медицинските сестри пък се предлага да започват от 1500 лева и основното възнаграждение да достига до 1650 лв. за главна медицинска сестра. За санитари, шофьори на линейки и др. основната заплата ще е 910 лева.

Според досега действащия колективен трудов договор основните лекарски заплати бяха между 1100 и 1200 лева, а на медицинските сестри 950 лева и отново имаше болници, които не можеха да ги осигурят.

"Повишаването на жизнения стандарт на работниците и служителите в сферата на здравеопазването е един от механизмите за повишаване качеството на предлаганите здравни услуги. Това е и една от възможностите за ефективно противодействие на все по-наболелите проблеми, свързани със заетостта в сектора, както с привличането, така и със задържането на младите специалисти. За всички нас е ключово да осигурим минималните стандарти, които да гарантират както професионалното самочувствие на медицинските служители, така и тяхната удовлетвореност от ежедневната работа", коментира във вторник здравният министър проф. Асена Сербезова.

Първа стъпка

Тя заяви, че именно постигането на по-високи, адекватни на съвременния живот възнаграждения в сектор "Здравеопазване" е една от приоритетните задачи на Министерството на здравеопазването. "Даваме си сметка, че сключването на отрасловия колективен трудов договор е първата стъпка към реалното увеличение на доходите на медицинския персонал. Необходимо е да получим последваща подкрепа от държавния бюджет, за да можем да гарантираме получаването на заложените по-високи възнаграждения", посочи проф. Сербезова. Здравният министър подчерта, че преговорите между съсловните организации и Надзорния съвет на НЗОК по анекса към Националния рамков договор за медицински дейности все още продължават и се надява да постигнат резултат, който да удовлетворява всички страни.

На подписването на КТД присъства и министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. "Колективният трудов договор е стъпка, която ще повиши доходите на работещите в сектора и ще допринесе за задържането на медицинските кадри у нас. Това е особено важно за младите медици, които ще имат по-голям стимул да останат да работят в България", посочи той.

mediapool.bg