Кламер БГ - Новини: Синдикатите поискаха 30% увеличение на заплатите в градския транспорт в София

Синдикатите поискаха 30% увеличение на заплатите в градския транспорт в София

България

|
Ср, 13 Дек 2023г. 16:53ч.
Синдикатите поискаха 30% увеличение на заплатите в градския транспорт в София

Сн. БГНЕС

Увеличение с 30% на заплатите в градския транспорт е поискала Федерацията на транспортните работници (ФТР) към КТ "Подкрепа" на среща с кмета на София Васил Терзиев в сряда.

На срещата са присъствали и изпълнителните директори на транспортните дружества от системата на градския транспорт, съобщиха от КТ "Подкрепа" във фейсбук страницата си.

Към момента обаче кметът Васил Терзиев е поел ангажимент да разговаря с финансовия министър Асен Василев за осигуряване на средства за ръст на заплащането с 15%. Това трябвало да стане през държавния бюджет за 2024 г., в който евентуално да се осигурят допълнително 30 млн. лева, предаде БНР.

На срещата са обсъждани и сключването на нов колективен трудов договор в "Столичен Автотранспорт" с актуализирани допълнителни възнаграждения, както и стачната готовност на работниците в дружеството.

Синдикатите посочват, че днес продължават преговорите в предприятието. От ФТР “Подкрепа” се надяват да бъдат удовлетворени исканията на федерацията, за да не нараства социалното напрежение в колектива, предава БТА.

КНСБ и ФТР към "Подкрепа" започнаха преговори за сключването на нов колективен трудов договор в "Столичен автотранспорт", тъй като действащият в момента изтича на 16 декември.

От Федерацията заявяват, че ще пристъпят към подготовка за ефективни стачни действия, ако не се постигне консенсус и промяна в заплащането.

В София последните искания за увеличение на заплатите бяха през февруари тази година. Тогава синдикатите заплашиха с протести, а общината обеща увеличение на възнагражденията със 150 лева от 1 март и с още толкова от 1 септември.

В понеделник Федерацията на транспортните синдикати (ФТС), обяви, че служители от градския транспорт в цялата страна започват поетапни протести.

Протестът започва с поставяне на табели върху превозните средства, както и по билетните каси и работните места на служителите. Профсъюзът иска в бюджета за 2024 г. да бъдат заложени допълнително 37 млн. лв. за целево за увеличение на заплатите в сектора.

mediapool.bg