Кламер БГ - Новини: България ще участва в турнир по художествена гимнастика, организиран от санкционираната от ЕС Алина Кабаева

България ще участва в турнир по художествена гимнастика, организиран от санкционираната от ЕС Алина Кабаева

България

|
Ср, 13 Дек 2023г. 18:47ч.
България ще участва в турнир по художествена гимнастика, организиран от санкционираната от ЕС Алина Кабаева

Владимир Путин и Алина Кабаева

България е сред 19-те страни, включително Русия, които ще участват на международния турнир по художествена гимнастика "Небесна грация", който ще се проведе в китайската столица Пекин от 15 до 17 декември, информира в сряда БТА.

Интересното в случая е, че организатор на въпросното състезание е Академията по художествена гимнастика "Небесна грация" на бившата олимпийска шампионка по художествена гимнастика Алина Кабаева.

Кабаева е известна с близките си лични отношения с руския президент Владимир Путин. Някои руски медии и опозиционери от години твърдят, че е любовница на Путин - твърдения, които никога на са били потвърждавани от Кремъл. Американските власти смятат, че Кабаева е майка на "поне три деца" на Путин и че тя може да играе важна роля при "укриването на личното богатство на Путин в чужбина", писа в. "Уолстрийт джърнал".

По-важно в случая обаче е, че през юни миналата година Кабаева е в санкционния списък на Европейският съюз заради войната в Украйна. Тя не може пътува в ЕС и всякакви активи, които притежава в страните членки, са замразени.

През май миналата година Великобритания също наложи санкции срещу Кабаева, отбелязвайки, че тя е в "близки отношения" с Путин.

"Алина Кабаева е председател на директорския съвет на "Национална медийна група" - холдинг, който притежава огромен дял в почти всички руски федерални медии, които възпроизвеждат руската правителствена пропаганда. Тя е бивша руска гимнастичка и бивш член на Държавната дума. Тя е тясно свързана с президента Владимир Путин", се посочва в официалния текст на ЕС за списъка със санкционираните.

"Ето защо тя е отговорна за подкрепата на действията и политиките, които подкопават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, както и стабилността и сигурността на Украйна. Освен това, тя е свързана с лице, което фигурира в списъка, отговорно за активната си подкрепа за действия, подкопаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, както и стабилността и сигурността на Украйна", се казва още в текста.

През 2008 г. вестник "Московский корреспондент" пише, че Путин, който по това време е официално женен за Людмила, е предложил брак на Кабаева. Путин отрича, а няколко дни по-късно вестникът е закрит.

Приблизително по това време Кабаева напуска спорта и става депутат от партията на Путин - "Единна Русия". През 2014 г. тя напуска парламента и става председател на борда на директорите на холдинга "Национална медийна група".

След 2013 г. олимпийската шампионка и роднините ѝ придобиват 6 апартамента в Русия, две къщи и земя в най-престижните райони на Москва и Санкт Петербург.

Различни издания, позовавайки се на швейцарски, европейски и американски източници, пишат, че през 2015 г. Кабаева ражда първото дете на Путин в елитна швейцарска клиника с изглед към езерото Лугано. Твърди се, че тогава гимнастичката е родила дъщеря на руския президент.

През 2019 г. Кабаева ражда две момчета – близнаци, на руския президент в елитна клиника в Москва, пише "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на неназовани американски официални източници. Изданието обръща внимание на факта, че новината за това е публикувана на сайта на "Московски комсомолец", но след това бързо е изтрита.

Според представители на американски и европейски разузнавателни служби Алина Кабаева е била дълго време в Швейцария. Американски служители, запознати с делата на гимнастичката, твърдят, че тя е живяла в имение с високи стени близо до Женева.

Предстоящото състезание в Пекин ще се проведе във възрастови категории девойки и жени индивидуално с пет уреда - въже, обръч, топка, бухалки и лента.

В турнира ще участват гимнастички от 19 държави: Армения, Австралия, Беларус, България, Гватемала, Германия, Индия, Италия, Казахстан, Китай, Колумбия, Куба, Киргизстан, Мексико, ОАЕ, Русия, Сърбия, Сирия, Узбекистан.

Почетни гости на турнира ще бъдат олимпийски шампионки по художествена гимнастика – освен самата организаторка това са Лори Фан, Александра Тимошенко, Юлия Барсукова, Евгения Канаева.

България ще бъде представена от състезателката на Левски и член на националния отбор девойки (разширен състав) Анания Димитрова.

Съдия за България ще бъде Рада Вражева, категория Бреве и член на съдийската комисия към БФХГ, съобщава БТА.

mediapool.bg