Кламер БГ - Новини: Кабинетът "Денков" увеличи капитала на "София Тех Парк" заради суперкомпютъра

Кабинетът "Денков" увеличи капитала на "София Тех Парк" заради суперкомпютъра

България

|
Ср, 13 Дек 2023г. 19:57ч.
Кабинетът "Денков" увеличи капитала на "София Тех Парк" заради суперкомпютъра

сн. София Тех Парк

Кабинетът "Денков" взе решение в сряда за увеличаване на акционерното участие на държавата в капитала на "София Тех Парк" АД с вноска от над 8.1 млн. лв. Средствата ще отидат за покриване на оперативните разходи на суперкомпютъра и за разходи по дейностите за надграждането му. Това стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

Финалното увеличение на капитала ще се материализира с решение на Общото събрание на акционерите на компанията, а източник на средствата за увеличението са предоставените по бюджета на Министерството на иновациите и растежа за 2023 г. за придобиване на дялови акции за увеличение на капитала и капиталовите резерви, добавя още пресслужбата на правителството.

Министърът на иновациите и растежа е органът, който упражнява правата на държавата в капитала на "София Тех Парк" АД съгласно решение на МС от февруари 2022 г.

Българският Discoverer е първият по рода си суперкомпютър в Източна Европа с производителност от порядъка на петафлопс. Изграден е по проект от 2019 г. на EuroHPC JU - съвместно предприятие, структурирано от Европейския съюз, за изпълнение на инициативата за европейски високопроизводителни изчислителни технологии.

Изпълнител на българския проект е хостващото предприятие консорциум Petascale Supercomputer Bulgaria ("Суперкомпютър - Петаскейл България"), с водещ партньор “София Тех Парк” АД и членове Национален център за суперкомпютърни приложения и Стратегически център за изкуствен интелект.

Главната цел на суперкомпютъра е да насърчи научната дейност в страната с приложение в индустрията и повишаване на конкурентоспособността на българската икономика. Открит е за потребители от публичния и от частния сектор и е насочен изключително към граждански приложения, при спазване на приложимите правила относно държавните помощи.

mediapool.bg