Кламер БГ - Новини: ЦИК получи 37 млн. лв. за плащания по приключилия местен вот

ЦИК получи 37 млн. лв. за плащания по приключилия местен вот

България

|
Ср, 13 Дек 2023г. 20:05ч.
ЦИК получи 37 млн. лв. за плащания по приключилия местен вот

Както става напоследък, за изборите отиват повече пари от първоначално отпуснатите, архивна снимка БГНЕС

Правителството одобри допълнителни 37 млн. лв. за Централната избирателна комисия, с което ще се обезпечат плащания по договори за провеждането на местните избори на 29 октомври.

Парите са за осигуряването на машинното гласуване, изработка и доставка на специализирана хартия за бюлетини от машинното гласуване, на хартиени бюлетини за гласуване, за компютърна обработка на данните от гласуването и за издаването на Бюлетин за резултатите от изборите за общински съветници и за кметове през 2023 г.

През август правителството гласува бюджет от 151 млн. лв. за вота за кметове и общински съветници, но те не включваха осигуряването на машинния вот. Редовно се случва постфактум кабинетът да приема допълнителни средства за приключили вече избори. Същото стана и с предсрочните, когато сметката набъбна с 81 млн. лв.

Сегашната сума ще дойде за сметка на предвидените в централния бюджет за 2023 г. разходи за произвеждане на избори по Изборния кодекс, както и чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2023 г.

mediapool.bg