Кламер БГ - Новини: Предвижда се "пакт за почтеност" в обществените поръчки

Предвижда се "пакт за почтеност" в обществените поръчки

България

|
Вт, 12 Апр 2022г. 19:39ч.
Предвижда се "пакт за почтеност" в обществените поръчки

Предвижда се

Сключването на "пакт за почтеност" при изпълнението на големи проекти и на обществените поръчки е било обсъдено в Министерския съвет на среща във вторник между началника на кабинета Лена Бориславова, съветника на финансовия министър Светла Симидчиева, Калин Славов, директор на Асоциация "Прозрачност без граници" и Роман Прах, представител на Базелския институт за добро управление, с който правителството преди два месеца сключи споразумение за сътрудничеството в сферата на антикорупционните практики

Идеята е да се приложи разработеният от международната антикорупционна организация Transparency International - Пакт за почтеност. Това е вид договор между възложителя и участниците в процедурата на обществената поръчка, който дава възможност за независим граждански мониторинг, извършван от външен независим наблюдател.

Основната цел на пакта е да бъдат подпомогнати усилията на публичните институции, бизнеса и гражданското общество в противодействието на корупцията и за по-ефективното управление на публичните средства.

По думите на Калин Славов в последните години моделът за борба с корупцията е бил да не се говори за нея, което е затруднявало работата на неправителствената организацията.

От страна на кабинета на министър-председателя е предложено провеждането на форум под егидата на премиера Кирил Петков, в който да участват представители на неправителствения сектор и на правителството. Целта на събитието е да се набележат проекти, при които да може да се приложи сключването на Пакта за почтеност. Така ще се активира и дискусията в обществото за по-справедливо разпределение на обществените ресурси, смятат участниците в срещата в Министерския съвет.

mediapool.bg