Кламер БГ - Новини: Екоминистърът повиши целите за ръста на електромобилите

Екоминистърът повиши целите за ръста на електромобилите

България

|
Вт, 12 Апр 2022г. 18:53ч.
Екоминистърът повиши целите за ръста на електромобилите

Екоминистърът повиши целите за ръста на електромобилите

Екоминистърът Борислав Сандов ревизира прогнозите си за ръста на електромобилите у нас в посока нагоре само в разстояние на два месеца. По време на откриването на кръгла маса "Транспортът на бъдещето - чиста енергия на справедлива цена" във вторник той отбеляза, че България ще ускори електромобилността и до 2026 г. цели да има 30 хиляди електромобила в страната при едва 3 хиляди в края на 2020 г.

В началото на февруари на уебинар, посветен на електромобилността той зададе цел от 20 хил. електромобила и 10 хиляди зарядни станции в страната до 2026 г.

В сегашната му прогноза броят на зарядните станции е запазен.

"Това прави една плътна мрежа за зареждане, която се фокусира върху основните места, където са необходими станции, включително 20-30 хъба за бързо зареждане по основни пътни артерии. Публични точки за зареждане на електромобили ще бъдат изградени и в централните градски части в над 50 града, както и в големите жилищни квартали", заяви екоминистърът, цитиран от пресцентъра си.

Той обяснява, че освен за нови електромобили, ще се развива вторичният пазар, така че част от тях ще са и "втора ръка".

"Ще се ускори изграждането на зарядна инфраструктура и на електрификацията на превозните средства, което ще доближи България до европейските дългосрочни цели за намаляване на емисиите парникови газове. Ще се намали замърсяването на въздуха и на градския шум чрез въвеждането на нискоемисионни зони в централните части", заявява екоминистърът, който е определен за координатор на електромобилността в плана за възстановяване и устойчивост.

По думите му предстои изготвяне на Закон за насърчаване на електрическата мобилност в България.

"В рамките на това тримесечие създаваме специализирана комисия за развитие и насърчаване на електромобилността, която ще изготви модел на опростена регулация за изграждането на зарядни станции и през есента заедно с всички заинтересовани страни ще се създаде дългосрочна визия към новия закон", каза той.

Сандов припомни, че 30% от замърсяването с фини прахови частици в градските зони се дължат на транспорта. "Трябва да се въведат нискоемисионни зони в поне в три български града и с покритие на населението от поне 1.5 милиона граждани", посочи екоминистърът.

Той коментира, че България като цяло е намалила драстично парниковите газови спрямо референтната 1988 г. , но в сектор "Транспорт" са се увеличили с 40% спрямо същия период.“

"Вярвам, че след няколко години ще видим нова и трайна положителна тенденция в електромобилността и аз ще работя това да стане реалност", декларира Сандов.

mediapool.bg