Кламер БГ - Новини: До софийския хотел "Родина" ще се прави 17-етажна сграда

До софийския хотел "Родина" ще се прави 17-етажна сграда

България

|
Вт, 21 Март 2023г. 14:42ч.
До софийския хотел "Родина" ще се прави 17-етажна сграда

Сн. БГНЕС, архив

До софийския хотел "Родина" може да бъде построена 17-етажна сграда с магазини, офиси, жилища и гаражи. Виза за проектиране на обекта е издадена от главния архитект на София Здравко Здравков на 16 март. Това е първа стъпка към осъществяването на проекта.

В момента на мястото има няколко стари рушащи се от години къщи. Предвижда се на тяхно място да бъде направена висока сграда с четири подземни гаража.

Виза за проектиране за същия имот е издадена през 2021 г. Тя обаче е обжалвана от вече бившия кмет на район "Красно село" Росина Станиславова. Съдът обаче постановява, че Станиславова като районен кмет няма право да обжалва акта на главния архитект, тъй като не е засегнат съсед. Няма и правомощия да представлява кмета на Столичната община. Така делото приключва през октомври 2022 г.

Изгледът на бъдещата сграда от бул. "Ген. Тотлебен".

Според справка в Имотния регистър собственик на имотите, на които трябва да бъде построена високата сграда, е фирмата "Беленски инвест". Съдружници в нея са Тодор Терзиев (с най-голям дял), Николай Борисов и Георги Костадинов. Терзиев е и собственик на фирмата "Беленски", която според материал на "Капитал" е от големите производители на млечни продукти.

Другите двама собственици във фирмата – Борисов и Костадинов, са съдружници в друга компания за производство на млечни продукти - "Белийса".

Построяването на висока града до хотел "Родина" е позволено от приетия през 2009 г. подробен устройствен план на тази част от града. Според първоначалните документи дори застрояването може да е до 22 етажа, колкото е висок и хотелът в съседство.

Срещу изникването на висока сграда на бул. "Ген. Тотлебен" се обяви общинският съветник Борис Бонев, който е и лидер на учредената преди месеци партия "Спаси София". Според него изграждането на висока сграда до хотела ще скрие "уникалната му фасада".

Хотел "Родина" е един от небостъргачите на София, строени по времето на социализма. В това число са бившият хотел "Кемпински", настоящ "Маринела", зданието на "Енергопроект" в близост, както и централата на КНСБ на площад "Македония". До "Маринела" вече се издига спорният "Златен век" на строителната фирма "Артекс". До сградата на КНСБ пък беше построена едно високо здание, а второ е в строеж.

mediapool.bg