Кламер БГ - Новини: Директорът на руска компания за киберсигурност е арестуван за държавна измяна

Директорът на руска компания за киберсигурност е арестуван за държавна измяна

Свят

|
Ср, 29 Септ 2021г. 16:00ч.
Директорът на руска компания за киберсигурност е арестуван за държавна измяна

Иля Сачков

Директорът на руската компания за кибернетична сигурност Group-IB е арестуван и пратен в следствен изолатор за два месеца като заподозрян в държавна измяна, съобщиха компетентните органи, цитирани от Франс прес.

Създадено преди 18 години, дружеството за откриване и превенция на кибератаки е "официален партньор на Интерпол и Европол" според неговия сайт. Фирмата е сред лидерите на руския пазар и работи с голям брой чужди страни.

Според комюнике московски съд е разпоредил вчера Иля Константинович Сачков, основател и шеф на компанията, да бъде поставен под стража до 27 ноември. Вчера са обискирани офисите на дружеството в Москва.

Сп. "Форбс" преди време нареди Сачков сред най-забележителните предприемачи под 30 години в света. Той е доцент в катедрата по информационна сигурност в Московския държавен технически университет "Бауман", член е на експертни комисии към Държавната дума и външното министерство на Русия, посочва ТАСС.

Правосъдието не дава никакви подробности за обвиненията срещу бизнесмена, както става най-често при делата за държава измяна.

Ръководството и юридическите служби на компанията търсят начин да внесат яснота по случая. Дружеството ще продължи да гарантира сигурността на данните на своите клиенти и работата на всичките си служби, се казва в комюнике на Group-IB.

През последните години в Русия зачестиха процесите за шпионаж и държавна измяна, протичащи винаги при закрити врати и чиито подробности са засекретени. Властите редовно заявяват, че разкриват заговори или операции на Запада.

mediapool.bg