Кламер БГ - Новини: Армията ще се намеси за снабдяването на горива във Великобритания

Армията ще се намеси за снабдяването на горива във Великобритания

Свят

|
Ср, 29 Септ 2021г. 18:28ч.
Армията ще се намеси за снабдяването на горива във Великобритания

Армията ще се намеси за снабдяването на горива във Великобритания

Властите на Обединеното кралство са поставили военните в армията в повишена готовност за справяне с кризата с горивата, съобщи британското Министерство на бизнеса, енергетиката и промишлеността. В следващите два дни войници ще доставят гориво, за да облекчат ситуацията, каза министърът на бизнеса Куази Куартенг в сряда.

Той призна, че ситуацията е "трудна". В последните дни пред бензиностанциите в страната се извиват дълги опашки, а на много от бензиностанциите не работят.

Министърът съобщи, че 150 военнослужещи са готови да превозват цистерни с гориво, а други 150 военнослужещи са готови да им помагат, предаде Би Би Си. До тази извънредна мярка се стигна поради проблема с недостига на шофьори на ТИР-ове и цистерни с гориво във Великобритания, което вече доведе до прекъсване на доставките на гориво на бензиностанциите.

Министърът на отбраната Бен Уолъс одобри искане 150 шофьори на военни цистерни да помогнат за доставката на гориво.

Обучението на шофьорите да използват цистерни за цивилни горива се очаква да се проведе през следващите три дни, така че първите доставки могат да се осъществят до края на седмицата.

Планът за извънредни ситуации, наречен "Операция Ескалин", ще бъде приложен в действие, само ако ситуацията се влоши значително.

"Британските шофьори от армията са в повишена готовност, за да доставят гориво там, където е най -необходимо. Те също така ще осигурят високо ниво на доставка на гориво", се казва в изявление на министерството на отбраната.

"Мъжете и жените от нашите въоръжени сили са готови да помогнат за намаляване на нивото на натоварване на трафика", каза министърът на отбраната Бен Уолъс.

Премиерът Борис Джонсън изрази съчувствие към хората, които не са могли да си набавят гориво през последните дни, наричайки това "разочароващо и вбесяващо".

"Това, което чуваме от индустрията е, че ситуацията в бензиностанциите се стабилизира", каза той.

"Просто бих призовал всички да вършат работата си по нормалния начин и да зареждат резервоарите си, когато имат нужда от това", допълни Джонсън

Източник от правителството потвърди съобщенията, че 16% от всички бензиностанции вече са били напълно снабдени с гориво, в сравнение с 10% през уикенда.

Британският министър на транспорта Грант Шапс заяви за "Скай нюз", че колкото по-скоро хората се завърнат към нормалните си навици и престанат панически да се запасяват с гориво, толкова по-скоро ще бъде решена кризата със снабдяването:

"Много гориво вече премина в резервоарите на колите на хората и сега се наблюдават първи много бегли признаци на стабилизиране на запасите по бензиностанциите, което още не може да се усети по опашките".

Казаното от Шапс бе потвърдено и от Асоциацията на автомобилистите, която отчете, че все още има твърде много хора по отворените бензиностанции, а броят на затворените продължава да е висок, предаде БНР.

Медиите разпространиха видео от инцидент на бензиностанция в югоизточния лондонски квартал Уелинг, на което се вижда как шофьор се опитва да прогони с нож друг клиент, който го прережда.

Данни показват, че в Обединеното кралство има недостиг на повече от 100 000 шофьори на камиони, което поражда проблеми в много сектори на икономиката, включително снабдяването с храни и супермаркетите. Армията продължава да е в готовност да се намеси като изпрати шофьори на цистерни, ако се наложи.

Цените на бензина достигнаха рекордни стойности за последните 8 години насам, някои търговци на дребно използват ситуацията, за да ги вдигат. Междувременно се засилва натискът върху правителството да гарантира, че приоритетно ще бъдат зареждани автомобилите на ключовите работници, като тези ангажирани в здравеопазването и социалните грижи. Учителите обаче също настояха да бъдат включени в приоритетния списък.

През последните няколко месеца Великобритания се сблъска с прекъсвания във веригата на доставки на храна поради недостиг на шофьори на камиони, както и на цистерни с гориво. Това доведе до факта, че петролните компании бяха принудени да затворят някои бензиностанции. Жителите на страната в паника започнаха да купуват бензин, въпреки изявленията на властите, че няма проблеми с доставките на гориво.

В събота правителството прие пакет от мерки за справяне с проблема с недостига на работна ръка в страната, включително издаването на 5000 краткосрочни визи на шофьори на камиони. Министерството на бизнеса, енергетиката и промишлеността на Обединеното кралство реши в неделя временно да изключи петролната индустрия от законодателството за конкуренцията, за да сведе до минимум прекъсванията при доставките на гориво за бензиностанции.

Най -големите петролни компании във Великобритания заявиха, че страната има "много запаси от гориво", а търсенето за нея ще се върне към нормалните нива след няколко дни.

Матю Оксенфорд, европейски анализатор на списание "Икономист" заяви, че 5-те хиляди временни визи за шофьори са "капка в морето" за решаването на проблемите и едва ли ще примамят много европейци, които ще трябва да изоставят постоянната си работа.

Той предупреди, че комбинацията от недостиг на работници и по-високите цени на енергията могат да тласнат инфлацията още по-високо през следващите месеци, което ще доведе до проблеми и в други сектори.

mediapool.bg