Кламер БГ - Новини: Базирана в САЩ компания потвърди, че убит от беларуския КГБ мъж е работил за нея

Базирана в САЩ компания потвърди, че убит от беларуския КГБ мъж е работил за нея

Свят

|
Четв, 30 Септ 2021г. 12:48ч.
Базирана в САЩ компания потвърди, че убит от беларуския КГБ мъж е работил за нея

Андрей Зелцер

Мъж, убит във вторник от беларуските сили за сигурност при операция в жилищен блок, е бил служител на базираната в САЩ софтуерна компания "ЕПАМ Системс". От фирмата потвърдиха това в изявление до Ройтерс.

Вчера беларуските власти съобщиха, че предния ден агенти на КГБ са застреляли 31-годишен мъж и са арестували съпругата му, след като двойката им оказала съпротива. Те обаче не потвърдиха самоличността на мъжа, нито медийните информации, че той е бил американски гражданин.

"Въпреки че човекът, който беше убит, не беше идентифициран от нито един официален източник, ние можем да потвърдим, че. . . (той) е бил служител на "ЕПАМ Системс", пише в изявлението. "Компанията няма информация това лице някога да е имало някакво друго гражданство или статут на пребиваване извън Беларус", се допълва в текста.

Беларуски медии и високопоставен съветник на живеещата в изгнание опозиционна лидерка Светлана Тихановска идентифицираха вчера убития като Андрей Зелцер, специалист по информационни технологии в "ЕПАМ Системс".

"Има също така информация, че той е бил американски гражданин. Според неговите приятели той е подкрепял демократичното движение в Беларус", заяви съветникът на Тихановска, Франак Вячорка.

Високотехнологичният сектор беше водеща сила при протестите в Беларус след президентските избори миналата година, за които опозицията твърди, че са били манипулирани в полза на президента Александър Лукашенко, отбелязва Ройтерс.

Основателят на беларуския клон на компанията "ЕПАМ Системс" се подписа тогава под отворено писмо, призоваващо за освобождаване на задържаните при репресиите демонстранти и за произвеждане на нови избори.

mediapool.bg