Кламер БГ - Новини: Украйна отбеляза 80-ата годишнина от масовите убийства в Бабий Яр

Украйна отбеляза 80-ата годишнина от масовите убийства в Бабий Яр

Свят

|
Ср, 29 Септ 2021г. 17:54ч.
Украйна отбеляза 80-ата годишнина от масовите убийства в Бабий Яр

Володимир Зеленски

Украйна отбеляза 80-ата годишнина от масовия разстрел на цивилни в Бабий Яр (на украински Бабин Яр), край окупирания от нацистите Киев - едно от най-големите кланета на евреи по време на Холокоста, предаде Ройтерс.

Близо 34 000 еврейски мъже, жени и деца са разстреляни в гористата клисура на 29 и 30 септември 1941 г. През следващите две години там биват избити общо около 150 хиляди човека, основно евреи, но и украинци, руснаци, поляци и роми, отбелязва Ройтерс.

"Две думи, зад които стоят повече от 100 000 човешки животи. Две думи, зад които стоят милиони опропастени съдби. Две думи, последвани от 80 години споделена болка на еврейския и украинския народ. Бабин Яр", каза украинският президент Володимир Зеленски.

"Две кратки думи, които звучат като два кратки изстрела, но носят дълги и ужасяващи спомени за поколения напред", добави той.

Зеленски присъства на мълчалива церемония близо до паметника във формата на еврейска лампа менора, издигнат в местността в памет на убитите. Войници, деца и роднини на жертви положиха цветя и венци.

Зеленски е първият украински президент от еврейски произход. По-голямата част от семейството на дядо му са убити по време на Втората световна война.

"Конвейерът на смъртта в Бабин Яр не спря до освобождението на Киев от окупаторите. (Този) парцел земя в Киев стана един от епицентровете на Холокоста в Източна Европа", каза украинското министерство на външните работи.

През май Украйна откри синагога, построена от дърво и проектирана да се разгръща като панорамна книга в памет на жертвите от Бабий Яр.

Миналата седмица украинският парламент прие закон, дефиниращ понятието антисемитизъм и установяващ наказания за реч на омразата, насочена срещу евреи.

mediapool.bg