Кламер БГ - Новини: Джокович предпочита да изпусне трофеи пред принудата да се ваксинира

Джокович предпочита да изпусне трофеи пред принудата да се ваксинира

Спорт

|
Вт, 15 Фев 2022г. 17:45ч.
Джокович предпочита да изпусне трофеи пред принудата да се ваксинира

Джокович предпочита да изпусне трофеи пред принудата да се ваксинира

Номер едно в световния мъжки тенис Новак Джокович заяви, че предпочита да изпуска бъдещи трофеи пред това да бъде принуден да се ваксинира срещу Covid-19. В ексклузивно интервю за ББС той посочи, че не бива да бъде асоцииран с движението на антиваксърите, но подкрепя правото на личен избор.

Запитан дали би жертвал участие в турнири като Уимбълдън и Ролан Гарос, отстоявайки мнението си за ваксините, той отвръща: "Да, това е цената, която съм готов да платя".

Миналия месец носителят на 20 титли от Големия шлем бе депортиран от Австралия, след като правителството анулира предоставената му виза заради неуредици с ваксинационния му статус. Джокович получи медицинско изключение да участва в Australian Open, без да е ваксиниран с обяснението, че наскоро се е възстановил от коронавирус. Визата на 34-годишния тенисист обаче бе анулирана. Притесненията на австралийското правителство бяха, че участието му може да предизвика гражданско недоволство и да насърчи антиваксинационните настроения.

"Никога не съм бил срещу ваксинацията", заяви Джокович и допълни, че е бил ваксиниран като дете, но "винаги съм подкрепял свободата да избираш какво да сложиш в тялото си"

В първото си пространно интервю, откакто се наложи да напусне Мелбърн, той говори и за спекулациите относно датите на неговия позитивен тест през декември. Той заяви, че се надява изискванията за ваксини в конкретни турнири да бъдат променени, допълвайки, че се надява на това да може да играе още много години. Но също така потвърди, че е готов да се откаже от шанса да стане най-великият тенис играч сред мъжете на всички времена. Неговият съперник Рафаел Надал спечели точно на пропуснатия от Джокович Australian Open рекордната 21-ва титла от Големия шлем.

Попитан защо, той отвърна: "Защото принципите да вземам решение какво да правя с тялото си са по-важни от която и да е титла или каквото и да е. Опитвам се да съм в тон с тялото ми, колкото е възможно най-много".

Той все пак каза, че оставя съзнанието си отворено за възможността да се ваксинира в бъдещето, "защото всички ние се опитваме да постигнем колективност, която е най-доброто решение за края на Covid-19".

mediapool.bg