Кламер БГ - Новини: Германският "Шалке" сваля логото на "Газпром" от екипите си

Германският "Шалке" сваля логото на "Газпром" от екипите си

Спорт

|
Четв, 24 Фев 2022г. 18:12ч.
Германският "Шалке" сваля логото на "Газпром" от екипите си

Германският

Германският футболен клуб "Шалке 04" обяви в четвъртък, че ще премахне името на руския си спонсор "Газпром" от екипите си.

"С оглед на събитията и ескалацията в последните няколко дни, Шалке 04 реши да премахне надписа на основния си спонсор "Газпром" от фланелките на играчите. Тази стъпка идва след дискусии с германския филиал на компанията. Вместо това на екипите ще бъде изписано името на клуба", обяви тимът на официалната си уебстраница часове след и нвазията на Русия в Украйна.

По-рано през деня стана ясно, че от ръководството на тима си е тръгнал Матиас Варнинг, изпълнителен директор на компанията "Норд Стрийм 2", която реализира газопровода "Северен поток 2", чието лицензиране отново бе спряно заради ескалиращия конфликт между Киев и Москва.

Отборът от град Гелзенкирхен в момента се състезава във втора дивизия в Германия и заема пето място в класирането. "Газпром" е негов спонсор от 2006 г.

Бойкот на рекламата на руския газов монополист във футболи обяви преди ден и най-тиражният германски вестник "Билд".

"Газпром" е спонсор и на УЕФА, към която също има призиви да прекрати този договор.

Очаква се в петък УЕФА да обяви, че отнема от Русия домакинството на финала в Шампионската лига. Темата е обсъждана на заседание на ръководството на организацията в четвъртък.

mediapool.bg