Кламер БГ - Новини: Почина Иванка Христова - първата ни олимпийска шампионка в атлетиката

Почина Иванка Христова - първата ни олимпийска шампионка в атлетиката

Спорт

|
Четв, 24 Фев 2022г. 13:19ч.
Почина Иванка Христова - първата ни олимпийска шампионка в атлетиката

Кадър: бТВНовините

Почина първата ни олимпийска шампионка в леката атлетика. Иванка Христова е починала на 80 години, съобщиха от Българската федерация по лека атлетика.

Иванка Христова участва в четири Олимпиади. Върхът в спортната й кариера е през 1976 г. Тогава тя печели златния медал в тласкането на гюле на Олимпиадата в Монреали поставя два световни рекорда в дисциплината. Първо тласка гюлето на 2187 м, а после добавя още 2 см. Същата година става и европейска шампионка в зала в Мюнхен. Всички тези успехи я поставят "Спортист №1 на България" за 1976 г. в оспорвана конкуренцияс други олимпийски шампиони.

Иванка Христова има и бронзово отличие в същата дисциплина от Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г.

Известна е с това, че е "световна рекордьорка по поставени национални рекорди" - общо 61в дългата й спортна кариера. На открито довежда рекорда на тласкане на гюле от 15.42 м до 21.89 м, а в зала от 15.14 м до 20.78 м.Вече 45 години те стоят неподобрени.

Иванка Христова е родена на 19 ноември 1941 г. в софийското село Осиковица. За леката атлетика я открива Светослав Джумалиев, докато учи в Селскостопанския техникум "Мичурин" в Кюстендил.

След преместването й в София продължава с доц. Йордан Кръстев, а за триумфа в зенита на нейната кариера я подготвя Васил Крумов.

Иванка Христова приключва с активната си състезателна дейностслед като печели олимпийското злато на 35 години. Преминава в редиците на МВР, за известно време е и председател на секция "Лека атлетика"при ДФС "Левски-Спартак".

Поклонението пред великата атлетка ще е в неделя (27 февруари) от 14.30 ч на централните гробища в Бояна.

Поклон пред светлата памет на Иванка Христова.

mediapool.bg