Кламер БГ - Новини: Десетки класове са под карантина заради коронавирус

Десетки класове са под карантина заради коронавирус

България

|
Ср, 23 Септ 2020г. 18:50ч.
Десетки класове са под карантина заради коронавирус

И в сряда десетки класове в училища в страната са под карантина заради случаи на заразени ученици или персонал с новия коронавирус.

У нас все още нито една институция не предоставя централизирани данни за броя на карантинираните паралелки и затворените училища, поради което цялостната картина остава неясна.

Бургас

5 нови случая на коронавирус в училище са регистрирани в Бургас в сряда, съобщи началникът на РУО Виолета Илиева. С положителна проба са четирима ученици и един училищен директор. Болните са в общините Бургас, Карнобат и Сунгурларе. Проверяват се контактните им лица. Осем паралелки са под карантина и продължават обучение в електронна среда. Заради положителен случай се дезинфекцира и една детска градина в община Бургас.

Сливен

Ученик от Езиковата гимназия в Сливен е установен с Covid-19 и днес там са прекратени учебните занятия, съобщи директорът на гимназията Ефросина Кисьова, цитирана от БНР. Тя е била информирана от класния ръководител на ученика, чиято майка също е заразена с коронавирус.

В сряда се очакваше да бъде направена цялостна дезинфекция на сградата, а от четвъртък всички, с изключение на класа на заразеното дете, ще се върнат в училище. По предписание на РЗИ всички 25 деца от класа излизат в 14-дневна карантина, каза директорът Ефросина Кисьова.

Решено е още да се направят PCR тестове на всички учители и помощен персонал в гимназията.

От Областният кризисен щаб пък съобщиха, че и учител от началния етап на образование в основно училище в Сливен е бил диагностициран като позитивен за коронавирус. Класът му е карантиниран, като обучението ще се извършва в електронна среда от разстояние. В почивния ден на 22 септември цялата сграда на учебното заведение е била дезинфекцирана, съобщиха от РЗИ. Занятията за останалите ученици продължават присъствено, по обичайния график.

Пазарджик

Един клас от Природоматематическата гимназия в Пазарджик е поставен под 14-дневна домашна карантина заради коронавирусна инфекция на ученик.

В учебното заведение са изпълнени всички противоепидемични мерки, каза началникът на Регионалното управление на образованието Валентина Кайтазова.

"Учениците от паралелката, в която се обучава ученикът, ще се обучават в електронна среда от разстояние, а останалите ученици ще провеждат занятията присъствено. В училището са взети всички необходими мерки, спазват се всички противоепидемични мерки, разписани от Министерството на здравеопазването", каза още Кайтазова, цитирана от БНР.

Благоевград

Две учителки от Гимназията по строителство, архитектура и геодезия в Благоевград са дали положителни проби за коронавирус, съобщи dariknews.bg. Те са проявили симптоми, заради което са се и тествали. Предстои екипи на РЗИ да тестват всички учители в учебното заведение. Общо осем паралелки, в които учат ученици от 9-ти, 10-и и 11-и клас, ще бъдат поставени под карантина и ще бъдат обучавани онлайн до края на карантинния период.

По информация на БНР в 3 гимназии в Благоевград има случаи на заразени с Covid-19 учители и ученици - в Математическата гимназия, Строителния техникум и Икономическата гимназия.

Плевен

Два от гимназиалните класове са поставени под карантина заради открити случаи на коронавирус, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Плевен.

И в двата класа има по един ученик, заразен с Covid-19, което е наложило поставяне под карантина на целите паралелки.

Доц. Андрей Чорбанов: Само болните да са под карантина

"Не смятам, че училищата трябва да бъдат ограничавани заради Covid-19. Да, болните деца трябва да бъдат карантинирани, но не и целите класове", коментира в интервю за "Нова телевизия" доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент "Имунология" в БАН.

"Швеция, например, която не спря училищата и градините, показа, че това не е фактор за разпространението на заболяването. Това може да се види от всичките им данни. Там обаче възрастните хора не живеят заедно с ученици", добави изследователят.

Двама на всеки 1000 ученици са носители на вируса

Според изчисления на МОН на този етап 2 на 1000 български ученици са носители на новия коронавирус. Въпреки това задължителното носене на маски остава.

В сряда директори на училища поискаха спешна среща с министерството на образованието заради глобите до 2000 лева, на които подлежат при неспазване на противоепидемичните мерки и по-конкретно - за неносенето на маски от ученици.

На срещата стана ясно, че училищните ръководства няма да плащат глоби, ако са си свършили работата, посочи директорът на столичното 51-во училище Асен Александров, цитиран от БНР. Директорите няма да бъдат глобявани за отделен ученик, хванат без маска, а само при по-груби нарушения, свързани с неприлагане на противоепидемичните мерки.

На срещата в МОН е решено също 10 на сто от учителите в столицата да бъдат тествани безплатно за коронавирус.

mediapool.bg