Кламер БГ - Новини: Без допълнителен отпуск заради извънредна работа на полицаите, ще им се плаща

Без допълнителен отпуск заради извънредна работа на полицаите, ще им се плаща

България

|
Ср, 23 Септ 2020г. 19:50ч.
Без допълнителен отпуск заради извънредна работа на полицаите, ще им се плаща

Служителите на МВР вече няма да имат право на до 12 дни платен отпуск като компенсация заради извънредно положен труд, а той ще им се заплаща, реши окончателно парламентът, който прие на второ четене в сряда поправките в Закона за МВР.

Те влизат в сила от 1 януари 2021 г. Не беше подкрепено предложението на БСП текстовете за извънредния труд да влязат в сила още сега.

Досега полицаите можеха да работят допълнително в работни дни, а тези часове се компенсираха с отпуск, когато надхвърлят допустимите извънредни часове, които се заплащаха. Срещу това недоволстваха от синдиката на работещите в структурите на ведомството.

Запазва се правото да полагат извънредно до 70 часа за тримесечие и до 280 часа за годината, кота остава същото и заплащането на тези часове – 50 на сто от основното месечно възнаграждение на съответния служител.

С 50 лева се увеличават максималните размери на отличията за обявяване на благодарност с парична награда за служителите на МВР. При награждаване от министър, заместник-министър или главен секретар на МВР те стават до 250 лева, а при награждаване от ръководителите на структури - до 170 лева.

Отхвърлено беше предложението на "БСП за България" заплатите на служители в МВР да бъдат обвързани със средната работна заплата, както са тези на депутатите.

Иван Иванов от левицата коментира, че мнозинството използва полицаите само за пушечно месо, на протести, да борят престъпността, а ги оставят да работят на тези ниски базисни заплати.

Валентин Радев (ГЕРБ) го репликира, че ГЕРБ увеличават заплатите на служителите на МВР с 10 процента всяка година и вече са повишени с 30 процента.

Отхвърлено беше и предложението на левицата да отпадне структурата в МВР, която дублира функциите на НСО по охрана на лица, за да бъдат спестени средства.

mediapool.bg