Кламер БГ - Новини: София гони още двама руски дипломати, шпионирали армията

София гони още двама руски дипломати, шпионирали армията

България

|
Четв, 24 Септ 2020г. 00:09ч.
София гони още двама руски дипломати, шпионирали армията

Българското външно министерство обяви още двама руски дипломати за персона нон грата. Те имат 72 часа да напуснат страната, уточниха от МВнР.

Прокуратурата съобщи, че двамата руски дипломати са събирали информация за модернизацията на българската армия и поддръжката на старата техника, като за целта са предоставяли "финансови облаги" на български граждани.

Първоначалните сигнали са дошли от ДАНС, чиито агенти са засекли двама чуждестранни граждани да събират информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация, което е престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК.

Те са действали от 2016 година до сега.

Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва.

Поддрържали са контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната.

В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги.

Съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми, наказателното производство срещу двамата руски граждани е спряно, на основание - "деецът е лице с имунитет".

Във визирания период от 2016 година досега България сключи сделката със САЩ за нови изтребители F-16 Block 70 на стойност над 2 млрд. лева и подготвя другите две големи сделки за купуването на нови кораби и нови бронирани машини на обща стойност над 2.4 млрд. лева.

През цялото време е актуален и въпросът за поддръжката на старата съветска техника, която в повечето случаи минава през Русия.

Русия: Изгонените дипломати са от търговското представителство

Двамата изгонени от България дипломати са от търговското представителство на Русия в София. Това съобщи късно вечерта в сряда посолството на Москва в профила си във "Фейсбук", добавяйки, че Русия си запазва правото на огледални мерки.

Решението на българските власти да изгонят руски дипломати няма да остане без отговор, то също така уронва отношенията между двете страни, заяви в понеделник пред журналисти в Москва председателят на комисията за международни отношения в Държавната дума Леонид Слуцки, предаде ТАСС, цитирана от "Дневник".

"Демаршът на София за изгонване на дипломати на Руската федерация, разбира се, няма да остане без симетричен отговор от руска страна. Остава да съжаляваме, че по този начин се нанася съществена вреда на руско-българските отношения", добави Слуцки.

Той отбеляза, че с обявяването на двама руски дипломати за персона нон грата България е "попълнила списъка на държавите, раздуващи (...) шпионски скандали срещу Русия".

Пореден случай

На 24 януари двама руски дипломати бяха обявени от България за персона нон грата и напуснаха страната. Това бяха Дмитрий Михайлович Ярошенко и Александър Александрович Хватов. Единият бе първи секретар в посолството, а другият - служител в търговското представителство.

Те също бяха заподозрени в шпионаж от българската прокуратура.

Тогава руското министерство на външните работи определи тази мярка като "неприятелска и провокационна стъпка".

В края на октомври 2019 година прокуратурата в София обяви, че високопоставен служител на руското посолство в София е опитал да придобие класифицирана информация от български служител и поиска да бъде отзован от страната.

След това София отказа виза на предложения от Москва нов военен аташе.

"Русофили"

Преди това прокуратурата обяви за руски шпионин и председателя на сдружение "Русофили" Николай Малинов, позовавайки се на публично известни данни отпреди 5 години.

Премиерът Бойко Борисов окачестви случая като "шпионски скандал в кавички".

По-късно съдът пусна Малинов да пътува до Русия, където той лично бе награден от президента Владимир Путин с медал.

mediapool.bg