Кламер БГ - Новини: Дончев: Напрежение има, но всяко решение би било грешно

Дончев: Напрежение има, но всяко решение би било грешно

България

|
Ср, 23 Септ 2020г. 19:14ч.
Дончев: Напрежение има, но всяко решение би било грешно

"В България има корупция. Дори една институция да работи брилянтно, ако тя не е облечена в доверието на гражданите, е обект на субективно обследване", коментира вицепремиерът и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Томислав Дончев в сряда пред бТВ на фона на продължаващите 77-ми ден антикорупционни протести.

Той призна, че напрежение има - и то не само политическо, а и обществено. От думите му се разбра, че не вижда изход:

Изкуството на политиката е в намирането на някаква обща посока. В момента обществото е разединено. Едни българи са изправени срещу други българи, което прави в тази обстановка всяко политическо решение грешно – все някой ще е разочарован. Това му е лошото в такива ситуации, каза Томислав Дончев.

"Нещата не трябва да се превръщат в това сякаш управляваме на инат. Престоят в момента в Министерския съвет коства политически щети – ерозира подкрепата и за ГЕРБ, и за голяма част от политически персоните в кабинет. Не може основната цел на едно правителство да е да оцелява. То трябва да си върши работата. Да оцелява не може да му е цел", продължи той и за пореден път повтори, че Борисов вече два пъти е подавал оставка, а в момента има няколко месеца до редовните избори.

"Не знам дали едно преходно експертно правителство би свалило напрежението", коментира Дончев предложението на колегата си Красимир Каракачанов. "Най-тежкият въпрос е свързан с отговорността. Кой ще подкрепи това правителство и кой ще носи отговорността", запита риторично той.

"Когато имаме отговорите на тези въпроси, може да седнем да обсъдим това предложение. Нямам навика да си обсъждам отношенията с партньорите в ефир. Старият копнеж за политици експерти, добре, но сам като е експертът не може да си върши работата", каза Дончев.

Той увери, че би си подал оставката, ако се стигне до експертен кабинет: "Не знам защо си мислите, че в такава ситуация опитите да се върши прагматична работа и престоят в нечий кабинет са особено приятни".

На обвиненията, че ГЕРБ са се вкопчили във властта, за да харчат евросредства, той отговори, че предвидените около 29 млрд. евро по новите програми и инструменти със сигурност ще бъдат харчени от следващите правителства, защото ще дойдат най-рано в средата на следващата година. Това правителство трябва по-бързо и по-качествено да разработи план, за да получим достъп до тези средства, които не са безусловно, уточни вицепремиерът.

За новата партия на Цветанов: Изборите не са само технология

Донев призна, че членове, бивши симпатизанти, кметове на ГЕРБ се присъединяват към все още неучредената партия на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. "Това е факт, но изборите не са само технологии", каза той и добави, че подкрепата за дадена партия "не е само структури, тя е преди всичко доверие, идея, лица". "Ако е успял да вземе част от актива на ГЕРБ, дълбоко не вярвам, че ще успее да вземе част от подкрепата", каза още Дончев по адрес на Цветанов, който предстои тази неделя да проведе учредителното събрание на партията си "Републиканци за България".

"Нямам навик да говоря за бивши колеги лоши работи. Имам прекалено много работа, за да се занимавам с интриги. Дали съм искал мястото на Цветанов? Единственото, което досега съм искал, а не съм постигнал, е да стана пилот. Само това. Но има време - млад съм, някой ден може да пилотирам самолет", каза вицепремиерът по повод твърдения на Цветан Цветанов, че Дончев е един от хората, които стоят зад неговото напускане на ГЕРБ.

mediapool.bg