Кламер БГ - Новини: Девет въпроса към Каракачанов за шпионската мрежа

Девет въпроса към Каракачанов за шпионската мрежа

България

|
Вт, 23 Март 2021г. 14:45ч.
Девет въпроса към Каракачанов за шпионската мрежа

1. Смята ли вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, че Русия представлява заплаха за България? Само четири дни преди прокуратурата да обяви разбиването на безпрецедентна шпионска мрежа в полза на Русия, в която участват бивши и сегашни военни, Каракачанов заявява пред бТВ, че "Русия директно като държава не е заплаха за България".

"Но напрежението в Черно море, част от което напрежение е Русия, е заплаха за нашата национална сигурност". Следователно ние трябва да подредим своите структури за сигурност, те да работят качествено и да защитаваме своите национални интереси. Ние сме в два диаметрално противоположни лагера – има Европейски съюз, има Евразийски съюз, ние сме в Европейския съюз. От гледна точка на напрежението това е заплаха за целия ЕС, и за България включително".

2. Как военният министър е допуснал съществуването на подобна шпионска мрежа в Министерството на отбраната? Според прокуратурата основно звено в нея е зам.-шефът на дирекция "Планиране, програмиране и бюджет" в Министерството на отбраната Петър Петров. Преди година Каракачанов награждава Петров с орден "За военна доблест" 3-а степен на церемония във Военния клуб.

3. Откога действа разкритата шпионска мрежа на Резидента в Министерството на отбраната?

4. Какви щети е нанесла с дейността си предполагаемата шпионска мрежа? Според Каракачанов не са нанесени непоправими щети. В същото време главният прокурор Иван Гешев я сравнява с "Петорката от Кеймбридж" (група съветски шпиони, най-известният сред тях Ким Филби, които работят в британските тайни служби по време на Втората световна война -бел.ред. ). Шпионската мрежа е следяла модернизацията на армията, в която само през последните години бяха вложени милиарди за закупуването на нови изтребители, кораби, бронирани машини и друга техника? Имало ли е изтичане на информация по тези сделки и защитени ли са българските и съюзническите интереси по тях?

5. Военният министър Красимир Каракачанов и военното министерство ще се ползват ли с доверие от партньорските служби в ЕС и НАТО, след като стана ясно, че под погледа му, в една от най-секретните структури на ведомството, е действала шпионска мрежа?

6. Как се управлява службата "Военно разузнаване"? Колко време продължава проверката на разпространените в някои медии интимни снимки, за които се твърди, че са свързани с ръководството на "Военно разузнаване" и какво е установила тя? Какви мерки са предприети в службата, след като

прокуратурата обяви, че се е натъкнала на действия в нея, които според нея са "грозни" и "обидни" - например военен разузнавач, който "работил" като такси и информатор на бизнесмен в чужбина.

7. Защо главният прокурор Иван Гешев намеква, че няма довериe на "Военна полиция"?

8. Какъв процент от ръководния състав на служба "Военно разузнаване" е преминал различни школи или обучения в СССР? Какви реформи са предприети в службата през последните години, за да се обезпечи нейната ефективност и надеждност по отношение на българските национални интереси, така и на НАТО?

9. Може ли да се вярва на политически лидер, провъзгласил себе си и партията си като

най-автентичния защитник на българските национални интереси, при положение, че в пряката си дейност е допуснал грубо посегателство към националните интереси?

mediapool.bg