Кламер БГ - Новини: Външно пак привика македонския посланик. Този път заради "Евровизия"

Външно пак привика македонския посланик. Този път заради "Евровизия"

България

|
Вт, 23 Март 2021г. 18:18ч.
Външно пак привика македонския посланик. Този път заради "Евровизия"

Външно министерство привика управляващия посолството на Република Северна Македония Владимир Кръстевски в София на среща заради "зачестилите прояви на език на омразата и дискриминация в Северна Македония от страна на официални представители спрямо граждани на страната, деклариращи българско самосъзнание или дори симпатия към България и нейния народ".

"Българската страна изрази и дълбокото си недоумение и разочарование от мащабната негативна кампания в Северна Македония срещу представителя на Скопие в музикалния конкурс "Евровизия 2021", съобщиха от Външно министерство.

Освен това министерството е информирало за тези случаи представителства на международни и регионални организации, посолства на държави членки на ЕС и други партньори.

"България ще продължи да полага всички необходими усилия в съответствие с принципите на международното право, за да защитава правата на българските граждани и гражданите, деклариращи българска идентичност, навсякъде по света", посочват от Външно министерство.

В Северна Македония се разпали шумен скандал заради появята на изображение, напомнящо българския флаг, в един от кадрите на официалния клип на Гарванлиев за Евровизия.

В резултат на това преди десетина дни официалното видео на песента "Here I Stand" бе променено.

Гарванлиев бе принуден да стори това заради обвинения, че използва българския флаг нарочно, след като според критиците му преди бил казвал, че баба му е родена в България и поради тази причина той също има български паспорт и че България и Северна Македония са една и съща държава, но разделена от граница.

В отворено писмо до феновете си Гарнаванлиев написа, че с видеото си за Евровизия не е искал да покаже нищо друго, освен музика и изкуство. Нито един от участниците в реализацията на видеото, нито представители на държавни институции умишлено са се намесвали в художественото оформление на Националната галерия Даут Пашин Аман, където то е заснето. Самата галерия твърди, че въпросното изображение е изложено там от много години. Но за да няма допълнителни негативни последствия и неуместно излагане на това произведение на изкуството, кадрите с изображението му са махнати, поясни Гарванлиев.

Изрязаният кадър, сн. MKRTV

В края на изявлението той декларира: Пея и представям Македония и македонския флаг вече 20 години и така ще бъде занапред.

"В музиката няма политика, няма раса, няма цвят. Има любов, човещина, енергия. Ако някой се е обидил от това, което направих - не е нарочно. Случайно е. Извинявам се от все сърце, не се извинявам за това, което съм", каза Гарванлиев.

След като България блокира Северна Македония по пътя й към Европейския съюз отношенията се изостриха и случаите на език на омраза към България зачестиха.

mediapool.bg