Кламер БГ - Новини: Един протокол от изборите ще се попълва за час и половина

Един протокол от изборите ще се попълва за час и половина

България

|
Ср, 24 Март 2021г. 10:26ч.
Един протокол от изборите ще се попълва за час и половина

Около час и половина ще отнема попълването на един протокол с резултатите от предстоящите на 4 април парламентарни избори. Това каза пред бТВ говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров. Членове на избирателни комисии вече сигнализираха, че протоколът е много обемен, пълен с ненужна информация и може да се стигне до много грешки.

Документът е 20 страници, формат А3. Димитров обясни, че на страницата на ЦИК ще бъде качен образец, за да могат всички участници в комисии да се "упражнят".

"Предполагам, че около час и половина след преброяване на бюлетините ще бъде необходим за попълването на един безупречен протокол без грешки", каза той. Димитров допълни, че от комисията са се постарали максимално да опростят документа.

Според него проблемът с протокола идва и от отчитането на преференции. В големите райони партиите регистрират над 30 кандидати, обясни той.

"Хубаво е да се сравни протоколът за страната с този за чужбина, който е в най-елементарен вариант – само партии и гласове", каза Димитров.

Миналата седмица председател на избирателна комисия в София предрече, че при отчитането на вота ще има множество грешки. Той обясни, че след попълването от секционната комисия протоколът отива за проверка в районната. После се изпраща на "Информационно обслужване" за въвеждане на данните в компютър, а след това се връща на районната комисия за повторна проверка и чак тогава се приема.

Междувременно от "Информационно обслужване" обявиха, че ще им трябва повече време за обработка на протоколите.

mediapool.bg