Кламер БГ - Новини: Лекарският съюз предупреди, че немедицински кадри предлагат онлайн здравни консултации

Лекарският съюз предупреди, че немедицински кадри предлагат онлайн здравни консултации

България

|
Ср, 24 Март 2021г. 13:22ч.
Лекарският съюз предупреди, че немедицински кадри предлагат онлайн здравни консултации

В Лекарския съюз са постъпили множество сигнали за регистрирани немедицински лица в различни онлайн платформи, предлагащи консултации с лекар или възможност за записване на часове за преглед при специалист. От съсловната организация на лекарите предупреждават потребителите на тези платформи да проверяват дали хората, с които възнамеряват да се консултират действително са правоспособни лекари като направят справка с регистъра на БЛС.

Направена проверка от съсловната организация е показала, че подобни платформи не носят отговорност за верността, точността и актуалността на данните, публикувани в профилите на потребителите или медицинските лица, нямат и задължение да обновяват и актуализират данните.

Във времена на пандемия, когато хората все по-често прибягват до подобни услуги е особено важно те да бъдат сигурни, че срещу тях стои специалист и че записват час за консултация при лице, което има право да упражнява лекарската професия у нас.

Това е и едно от основните задължения отредено със Закон на БЛС – да гарантира, че практикуващите медицинската професия лица в страната действително са лекари.

Затова БЛС репоръчва на всички потребители, ползващи подобни платформи, да се уверят, че специалистите, при които записват своя час за консултация или преглед имат право да упражняват лекарската професия в страната.

Проверка може да бъде направена ТУК с въвеждане на имената и/или УИН на конкретния специалист.

В случай, че няма налични данни за този човек, това означава, че той няма право да упражнява лекарската професия у нас и има вероятност да не притежава необходимите квалификационни документи.

Сигнали за нарушения могат да бъда подавани на: blsus@blsbg.com

mediapool.bg