Кламер БГ - Новини: Обрат по делото за фалшивите пари – един от обвиняемите остава в ареста

Обрат по делото за фалшивите пари – един от обвиняемите остава в ареста

България

|
Вт, 23 Март 2021г. 15:07ч.
Обрат по делото за фалшивите пари – един от обвиняемите остава в ареста

Един от обвиняемите по делото за фалшиви пари, печатани в хале на висшето транспортно училище "Тодор Каблешков", остава в ареста. Това реши окончателно втората инстанция – Софийският апелативен съд. Обратът настъпи, след като прокуратурата представи експертиза за намерените доларови и еврови банкноти. Според експертното заключение те не са "реквизитни" пари, а са печатани като истински. В залата адвокатите подчертаха, че банкнотите нямат задължителните холограмни защити и затова не бива да се считат за подправени. Съдът обаче реши, че 46-годишният Илия Ненов трябва да остане под стража за постоянно. Даниела Андонова, която също бе задържана, ще бъде под домашен арест.

На първа инстанция и двамата бяха освободени срещу най-леката мярка – подписка. Съдът не намери нито едно доказателство, че става дума за подправени пари, защото качеството им е много лошо. В експертизата на БНБ обаче е записано, че за печатането им е ползвана технология като при истински банкноти. Освен това бе подчертано, че подобни са намерени и по друго разследване – отново за фалшификация.

След решението на съда Ненов бе арестуван в залата. Съдиите установиха, че има достатъчно данни да се предположи, че и двамата са извършили престъплението, в което са обвинени. Магистратите подчертаха, че банкноти като намерените вече са засичани в обращение.

Сагата с фалшивите пари започна миналата седмица, след като от прокуратурата и МВР обявиха, че разбили печатница, намираща се в имот на висшето училище. Те заявиха още, че един от арестуваните е имал трудов договор с университета. Ректорът Даниела Тодорова заяви, че това не е вярно. В крайна сметка се оказа, че халето е било отдадено под наем на фирма, чийто капитал е собственост на висшето училище.

mediapool.bg