Кламер БГ - Новини: Гешев се срещна с родителите на загинало в Шумен момиче

Гешев се срещна с родителите на загинало в Шумен момиче

България

|
Четв, 27 Окт 2022г. 13:57ч.
Гешев се срещна с родителите на загинало в Шумен момиче

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с родителите на 22-годишната Светомира Станчева, която загина при тежка катастрофа я Шумен. Колата й бе пометена на кръгово кръстовище в града от джипа на 18-годишния Жечко Кюркчиев. След инцидента младежът даде положителна проба за наркотици. Кръвното му изследване обаче показа отрицателен резултат. Това не е единственият странен обрат по делото. Джипът на Кюркчиев бе оставен на паркинг на МВР, но мистериозно изгоря. След освобождаването на обвиняемия от ареста, Гешев обяви, че е бесен от съдебното решение.

Ще направим и възможното, и невъзможното

След срещата Гешев заяви, че е обещал на родителите, че прокуратурата ще направи и възможно, и невъзможното, за да има справедливост.

"Това вече просто не може да продължава по този начин. И държавата трябва да си свърши работата. Прокуратурата е част от държава и ще направи всичко, за да има справедливост. Не само за катастрофите и за войната по пътищата", заяви главният прокурор.

Към момента не е съобщавано по делото за инцидента да има съществен напредък. Преди дни бе разпространен видеозапис от охранителните камери на кръговото кръстовище. На тях се вижда как джипът навлиза с изключително висока скорост и без никакъв спирачен път удря по-малката кола.

Защитата на обвиняемия младеж обяснява, че той не е бил дрогиран. Според адвокатите му преди инцидента той е бил на зъболекар, където му била поставена упойка и затова полевият му тест бил положителен.

За изгорелия джип разследващите също не са говорили от инцидента на 28 септември насам.

Мерки

Очаква се по-късно през деня Гешев да се срещне и с граждани на Шумен. С тях ще бъдат обсъждат зачестилите катастрофи, битовата престъпност и разпространението на наркотици.

Междувременно пресцентърът на прокуратурата съобщи, че Гешев е изпратил писма до вътрешния министър Иван Демерджиев и до шефа на ДАНС Пламен Тончев. В тях се настоява да се сформират съвместни екипи за наблюдение и анализ на шест вида престъпления - организирана престъпност, корупция по високите етажи на властта, битова престъпност, разпространение на наркотици, телефонни и интернет измами и нелегална миграция.

В писмата Гешев заявява, че се наблюдава устойчив ръст на престъпността през последната година. Според главния прокурор се засилвали и опасенията дали институциите могат да отговорят адекватно на тази обстановка. Затова било нужно институциите да работят заедно.

mediapool.bg