Кламер БГ - Новини: Има опасност да поскъпнат. МО иска бързо решение за новите F-16

Има опасност да поскъпнат. МО иска бързо решение за новите F-16

България

|
Четв, 27 Окт 2022г. 16:06ч.
Има опасност да поскъпнат. МО иска бързо решение за новите F-16

F 16, сн.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов настоя депутатите да решат бързо за купуването на втория транш от осем изтребителя F-16.

"Срокът на офертата е до 15 декември. Дотогава трябва да мине ратификация на международния договор. Освен ратификацията, международният договор, за да влезе в сила договор, трябва да бъде извършено първото плащане - около 30 милиона. Така че, това са стъпки, които трябва да бъдат предприети в спешен порядък от НС и аз очаквам това да се случи", каза Стоянов.

Според него ако до 15 декември договорът не бъде подписан, САЩ ще повишат цената.

Проектът е на стойност 1.296 млрд. долара.

Офертата е приблизително същата като цена, на която бяха купени и първите осем машини, но сега пакетът е много по-голям.

Освен това за разлика от първата сделка, тази ще се изплаща разсрочено, защото България вече има изискваната от САЩ кредитна история.

Парламентът трябва да одобри и откриването на сметка във Федералния резерв на САЩ, за да може България да получава лихви по авансово платените над 2.1 млрд. лева за първите 8 изтребителя F-16.

България разчита само на старите съветски изтребители MиГ 29, за да охранява въздушното си пространство, а поддръжката им стана много трудна след военната агресия на Русия срещу Украйна.

На дневен ред е и искането на МО да бъдат придобити на лизинг и изтребители втора ръка, на които да се разчита, докато бъдат доставени новите F-16, тъй като поддръжката на старите съветски MиГ-29 стана на практика невъзможна след войната на Русия срещу Украйна и ще се наложи да бъдат приземени.

mediapool.bg