Кламер БГ - Новини: ДБ предлага ваучерите за храна да станат електронни

ДБ предлага ваучерите за храна да станат електронни

България

|
Четв, 27 Окт 2022г. 19:24ч.
ДБ предлага ваучерите за храна да станат електронни

ДБ предлага ваучерите за храна да станат електронни

Хартиените ваучери за храна да станат електронни, предвиждат внесени от "Демократична България" в четвъртък промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Според тях операторите, издаващи такива ваучери, вече няма да ги отпечатват, а ще ги издават електронно. В предложенията няма подробности как служителите ще ги ползват, както и спецификата по приемането им от търговските обекти.

За 2022 г. са предвидени 1 млрд. лв. за издаване на ваучери за храна от 13 оператора, сред които има и такива на големите търговски вериги "Била", "Кауфланд" и СВА, както и на "Български пощи".

В мотивите си от "Демократична България" (ДБ) припомнят, че по време на Covid пандемията бяха направени редица препоръки за електронни разплащания вместо кеш, за да се намалят рисковете за здравето на гражданите. В резултат на това приемането на картови разплащания в търговията се е увеличило от 10 до 200 на сто, а картовите разплащания и ПОС терминалите в България са се увеличили многократно през последните години, посочват от дясната коалиция.

Към момента потребители на системата на ваучери за храна са над 500 000 души в страната. Въвеждането на електронни ваучери ще ги направи по-достъпни, прозрачни, проследими и по-ефективно контролируеми от държавата, аргументират се още от ДБ и отбелязват, че в много държави от ЕС успешно са внедрени и се използват електронни ваучери за храна.

mediapool.bg