Кламер БГ - Новини: Бойкот на ГЕРБ и ДПС остави без шефове две комисии, дадени на "Промяната"

Бойкот на ГЕРБ и ДПС остави без шефове две комисии, дадени на "Промяната"

България

|
Четв, 27 Окт 2022г. 20:28ч.
Бойкот на ГЕРБ и ДПС остави без шефове две комисии, дадени на "Промяната"

Депутатът от

Парламентарните комисии по земеделие и за младежта и спорта, които според предварителната договорка между партиите бяха разпределени на "Продължаваме промяната" (ПП), останаха без председатели заради бойкот от страна на ГЕРБ и ДПС. И в двата случая ГЕРБ и ДПС действаха в синхрон.

Без председател остана и комисията по правата на човека, защото нито една от седемте политически сили в Народното събрание не предложи номинация.

Oстаналиte 20 комисии вече са изцяло окомплектовани и могат да започнат работа. Трите останали без шефове ще бъдат подложени на гласуване отново в петък, заедно с правната и тази по конституционни въпроси.

Разпределението на комисиите между седемте политически сили бе договорено на председателски съвет във вторник, когато се разбра, че най-важните отиват при ГЕРБ и ДПС. Още на следващия ден обаче се появиха разногласия, по-голямата част от които бяха разрешени в четвъртък, с изключение на трите комисии останали без председател.

ПП предложи депутата си Радостин Василев, който бе спортен министър в кабинета на Кирил Петков, да оглави комисията за младежта и спорта. Още преди гласуването в сряда бе ясно, че той няма да бъде подкрепен от ГЕРБ и ДПС.

Имало е обаждане от президентството и от служебния министър на спорта Весела Лечева да не съм председател на спортната комисия, заяви на брифинг в парламента Радостин Василев.

От ПП заявиха в пленарнта зала, че комисията им била обещана, но късно снощи председателят на парламентарната група на партията Андрей Гюров получил обаждане, че отива при ДПС. Според Кирил Петков мотивът за това е вчерашният сигнал на Радостин Василев срещу сегашния служебен министър Весела Лечева за конфликт на интереси.

За председател на земеделската комисия ПП предложи бившия земеделски зам.-министър Иван Христанов, който по време на мандата си работи активно за връщането на държавата в контрола на влизащата от Турция земеделска продукция на ГКПП "Капитан Андреево". Това отне бизнес за милиони от частната фирма "Евролаб 2011", която атакува решенията за изгонването й пред съда. Предположенията са, че доходоносният бизнес на фирмата работи в интерес на политици и партии, които са я инсталирали на границата.

Преди ден неофициално се заговори, че ГЕРБ има проблем с номинацията на Христанов, а в четвъртък вече съвсем официално депутатите на Бойко Борисов гласуваха "против" кандидатурата му. Изборът на Христанов бе окончателно препънат с помощта на ДПС, "Възраждане" и БСП, които се въздържаха. Единственият социалист, които подкрепи Христанов, беше бившият земеделски министър Иван Иванов. Бившите коалиционни партньори на ПП от БСП отказаха да посочат официална причина за решението си.

"Двата случая са отделни", заяви лаконично Андрей Гюров в коментар на бламираните кандидатури. От думите му се разбра, че засега няма индикации Христанов да е отхвърлен заради намеса на президентството, но ПП ще се опитат да проучат поради каква причина той не е бъде подкрепен. По-късно тази вечер партията ще реши дали да номинира друг свой депутат за шеф на земеделската комисия, но засега ПП няма намерение да се отказва от Василев за председателския пост на спортната комисия.

"Няма да си оставим магарето в калта"

Споровете около номинацията на Василев продължават втори ден. В четвъртък ДПС дори предложиха свой кандидат за поста – Халил Летифов, който също не бе избран.

Едва след проваленият избор от ПП разказаха намесата от президентството, за която разбрали по време на вчерашната среща с ДПС.

По думите на Василев по време на вчерашната среща от ДПС обяснили, че "няма да си оставят магарето в калта".

Кирил Петков добави, че Василев е готвил сигнала до КПКОНПИ срещу Весела Лечева. По думите му лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ ясно е заявил, че е поел ангажимент, но към кого, към кого извън тази сграда, Петков каза, че не знае. "Продължаваме промяната" е тук да спре тези задкулисни ангажименти", изтъкна той.

На въпрос кой е човекът от ДПС, който е получил обаждането от страна на президентството и кой от президентската институция се е обадил, за да каже, че Радостин Василев не трябва да бъде председател на комисията по спорт, от ПП отговориха с: "Питайте ДПС."

Пред журналисти Мустафа Карадайъ потвърди за проведена среща с представители на ПП, но отрече да е имало обаждане от президентството.

"Радостин Василев на вас ако ви каже, че сте камила, вие ставате ли камила? Дайте по-сериозно", каза той.

По-късно и Весела Лечева отрече да се е обаждала с искане Василев да не бъде избиран на поста:

"Разбрах от изявлението му, че съм се била обаждала, за да осуетя неговото избиране за председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Това не е истина. Очевидно ме надценява, като внушава, че с мое обаждане мога да предреша решение на българския парламент. Второто внушение е, че не съм искала той да е председател, защото "Продължаваме промяната" са подали сигнал срещу мен в КПКОНПИ. Очевидно подценяват КПКОНПИ, ако си мислят, че те определят дейността си съобразно поста на някого. Категорично заявявам, че не съм се обаждала на никого от Народното събрание и не ме е страх от проверка на КПКОНПИ. Всичко останало са лъжи и манипулации с името ми".

Не е изключено съпротивата на ДПС към кандидатурата на Василев да е продиктувана от близостта им с партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", която в миналия парламент беше нещо като резервен отбор на ДПС. През 2021 г. Василев стана депутат от ИТН и влезе в кабинета "Петков" като квота на ИТН, но накрая напусна партията и обяви ИТН като проводник на корупция и задкулисни интереси.

В началото на заседанието в четвъртък шефът на групата на ПП Андрей Гюров обяви от трибуната, че късно снощи получил списък с председателите на комисии и в него, без знанието на ПП, спортната комисия е дадена на ДПС. На нейно място ПП получавала тази по правата на човека. Гюров припомни, че това не е било обсъждано на председателски съвет, но по информация на Mediapool представителите на ПП са си тръгнали по-рано от провелия се в сряда вечерта съвет, а идеята на предложението е била ако не се постигне съгласие Василев да оглави спортната комисия, да се даде възможност да се сменят комисиите.

От ДПС пък обявиха, че първоначално спортната комисия е била предвидена за тях.

Така и комисията по правата на човека обаче остана без председател, но защото се оказа "заложник" на решаването на спора със спортната – нито ДПС, нито ПП предложиха кандидат за поста, защото настояват за мястото в спортната.

Казусът "Христанов"

При земеделската комисия, която също бе дадена на ПП, ситуацията е малко по-различна не само защото неофициално недоволството срещу Иван Христанов идва първо от ГЕРБ, а и защото той не бе подкрепен от БСП, за разлика от Василев.

Социалисти коментираха неофициално, че причината са негови действия като зам.-министър, от които последствията за били носени от министъра – Иван Иванов от БСП, който обаче сега като депутат единствен от групата на БСП подкрепи номинацията на бившия си заместник.

Иначе самият Христанов коментира във фейсбук: "Мафията "Капитан Андреево" се уплаши от мен".

Още докато беше зам.-министър, Иван Христанов коментира в интервю пред Mediapool, че именно огромните засегнати частни интереси от бизнеса на границата са действителната причина да падне правителството на Кирил Петков.

Преди 20 май т.г. монополът върху този печеливш бизнес беше предоставен с 10-годишен договор за наем, първо на частната фирма "Интерпред Еврологистик", представлявана от Размиг Керопе Чакърян, известен като "Ами". Договорът изтече в края на миналата година. През тази година въпросната фирма бе заменена от споменатата - "Евролаб 2011". Неин собственик е Васил Димитров, но проверка на сайта BIRD откри връзки с издирвания от Интерпол в миналото за участие в организирана престъпност Христофорос Аманатидис-Таки и партия ГЕРБ.

mediapool.bg